Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Tradiții și obiceiuri pascale românești

Publicat: duminică, 16 Aprilie 2023 , ora 14.06
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

În România, Paștele este una dintre cele mai mari sărbători, iar fiecare regiune are tradițiile sale.

În zona Câmpulung Moldovenesc, în dimineața zilei de duminică, toți credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânări în mână, așteptând preotul le binecuvânteze bucatele.

La Călărași, la slujba de Înviere, credincioșii aduc un coș pascal pentru binecuvântare, ouă roșii, cozonac și cocoși albi crescuți special pentru împlinirea acestei tradiții. Ei vestesc miezul nopții. Datina din străbuni spune atunci când cocoșii cântă, Hristos a Înviat.

În Maramureș, zona Lăpușului, în dimineața primei zile de Paște, copiii merg la prieteni și la vecini le anunțe Învierea Domnului, gazda dăruiește fiecărui urător un ou roșu. La plecare, copiii mulțumesc pentru dar și urează gospodarilor sărbători fericite.

Pe de altă parte, în Banat, la micul dejun din prima zi de Paști se practică tradiția tămâierii bucatelor, apoi fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințite.

Un obicei popular în a 2-a zi de Paști este udatul, practicat mai mult la sate. În Bucovina și în Transilvania, udatul presupune ca băieții meargă acasă la fetele nemăritate cu o găleată cu apă, iar pe cele pe care le găsesc dormind le stropească. Fetele care au fost udate se vor căsători în cursul acelui an, spune tradiția. Ei bine, fie vorba între noi, în zilele noastre găleata cu apă a fost înlocuită cu câteva pufuri de parfum.

Ajungem și în Moldova, unde, în unele zone, în dimineața primei zile de Paște, oamenii se spală cu apă în care au pus un ou roșu și un ban. Se spune cei care fac asta vor avea noroc și sănătate tot restul anului.

Bianca Bucă