Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

În duminica Paștelui, Învestirea Șerjilor, la Junii Tineri

Publicat: duminică, 16 Aprilie 2023 , ora 14.58
Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Brașov

Au început evenimentele junilor din Săptămâna Luminată. Astăzi, Învestirea Șerjilor. Duminica de Paști are o importanță aparte pentru juni, deoarece este momentul când Grupul Junilor Tineri se reconstituie, sub grija Preotului Paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului.

Seria evenimentelor se încheie în Duminica Tomii, cu "Coborârea în cetate", marșul călare al celor 7 grupuri de juni pe străzile orașului.

În dimineața duminicii de Paști, Junii Tineri se întâlnesc în Piața Unirii, îmbrăcați în haine civile, și pornesc către troița de pe Coasta Prundului, unde cântă "Hristos a Înviat", dansează Hora Junilor și arunca buzduganul.

După aceea se deplasează la troița fiecărei societăți de juni, unde sunt așteptați de către junii mai cu experiență cu bucate alese specifice Șcheilor și sărbatorilor pascale. Ei cântă Troparul Învierii, dansează Hora Junilor și aruncă buzduganul la fiecare Troiță, bucurându-se, împreună cu junii din celelalte grupuri, de Înviere.

După - amiaza, îmbrăcați în hainele de June Tânăr, participă la Slujba de Vecernie a Învierii Domnului (A doua Înviere) de la Biserica Sf.Nicolae din Scheii Brașovului. După terminarea slujbei, conducătorii Junilor Tineri primesc însemnele grupului și binecuvântarea de la preotul paroh. Apoi, grupul pornește către Troița Căpitanului Ilie Birț, în frunte cu muzicanți, unde cântă Troparul Înverii, dansează "Hora Junilor" și aruncă buzduganul.

Grupul Junilor Tineri reprezintă vechea ceată a feciorilor, adevărați întemeietori ai obiceiului, fiind prezenți pe tot parcursul anului în manifestările Junilor Brașoveni. Atributul de "tânăr" li s-a alăturat pentru a desemna deosebirea între cei necăsătoriți, care, prin căsătorie, erau obligați să iasă din rândurile grupului.

Bianca Bucă