Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Muzeu în Cetățuia Brașovului de pe Dealul Straja?

Publicat: joi, 27 Aprilie 2023 , ora 14.39
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Consiliul Județean Brașov și Muzeul Județean de Istorie propun administrației publice locale asocierea în vederea amenajării de spații muzeale în Cetățuia de pe Dealul Straja, recent reintrată în patrimoniul public.

Intenția a fost votată de aleșii județeni în plenul de astăzi. Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea:

"Ne-am exprimat intenția de a ne a implica în demersurile pentru punerea în valoare a Cetățuii Straja a municipiului Brașov. În acest sens, împreună cu Primăria Brașov, cu Muzeul Județean de Istorie, vom face front comun ca acest monument intre în patrimoniul municipiului Brașov și, ulterior, fie pus în valoare prin implicarea colegilor noștri care sunt în cadrul Muzeului Județean de Istorie. Am avut o discuție cu domnul primar Coliban, împreună am agreat această formă".

Cetatea Brașovului a fost recâștigată, în instanță, de către Statul Român, la sfârșitul anului trecut, în urma unor demersuri demarate de fosta administrație a municipiului Brașov.

Ulterior, mai multe ministere și-au exprimat intenția de a prelua imobilul, însă, în cele din urmă, prin Hotărâre de Guvern, acesta a fost înscris în inventarul bunurilor din domeniul public și dat în administrarea Ministerului Finanțelor. De atunci, Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov în acest au făcut demersuri la Guvern pentru transferarea Cetății în patrimoniul municipalității.

"În primul și în primul rând, redăm publicului, fie unul dintre monumentele istorice și unul dintre atracțiile din municipiul Brașov. Sperăm ca în perioada următoare, noul proprietar, Primăria Brașov, înceapă un amplu proces de restaurare a acestui monument istoric. Știm cu toții nu este tocmai într-o condiție bună", a mai spus Adrian Veștea.

Mai multe articole despre Cetățuia Brașovului găsiți AICI

Camelia Vlad