ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Veteranilor de Război, marcată la Brașov, din 11 câți mai trăiesc, unul a fost prezent la ceremonie

Publicat: sâmbătă, 29 Aprilie 2023 , ora 14.59
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Doar 11 veterani de război mai sunt în viață în județul Brașov, din cei 1.069 din România. Aceștia au fost onorați de autorități, astăzi, 29 aprilie.

Ceremonia vine la 121 de ani după ce Regele Carol I semna decretul prin care se instituia titlul de "Veteran de război", cu referire la cei care luptaseră în Războiul de Independență. Data a fost aleasă pentru că în 29 aprilie 1877 se semna ordinul de recrutare prin care erau încorporați cei care aveau să lupte pentru independență împotriva Imperiului Otoman.

Prefectul județului le-a transmis un mesaj veteranilor și familiilor acestora:

"În fiecare an, pe 29 aprilie, îi omagiem și îi cinstim. Sperăm din toată inima ca și generațiile următoare înțeleagă semnificația gesturilor pe care aceștia le-au făcut, jertfii pe care au adus-o pentru noi".

Unul din cei 11 veterani brașoveni a ținut să ia parte la ceremonialul militar și religios organizat în Piața Unirii. El a povestit că transporta muniție, hrană, îmbrăcăminte și toate cele necesare celor care erau în prima linie, locotenent-colonel în rezervă Andrei Popescu:

"Făceam transporturi de la Compania 55 auto de la Timișoara, până în Cehoslovacia am ajuns. Pe prima linie n-am ajuns. Am avut probleme, circulam noaptea mai mult și printre alte mașini. Am fost mitaliați de multe ori, mai mulți colegi au fost răniți, eu n-am avut nimic".

Până recent, veteranii de război primeau o indemnizație mai mult simbolică, însă, prin actuala legislație le sunt recunoscute sacrificiile, iar suma primită mult mai consistentă. "Mai bine mai târziu, decât niciodată", a spus veteranul Andrei Popescu, referitor la acest aspect.
Sorin Țîrcă