Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Miercuri încep înscrierile la clasa pregătitoare. Care este principala problemă a orașului

Publicat: marți, 2 Mai 2023 , ora 14.41
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Cu aproape 5000 de elevi a crescut, în ultimii 5 ani, populația școlară în municipiul Brașov, de la peste 37.000 în anul școlar 2017-2018, la peste 42.000 în anul școlar curent.

Este principala cauză pentru care, în prezent, școlile din oraș au cursuri în 2 schimburi sau chiar 3. La care se adaugă și problema flotanților, care vor să își dea copilul la o anumită școală și își schimbă domiciliul pentru acest lucru.

De miercuri, 3 mai, încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023-2024.

Sunt prevăzute 272 de clase, la nivelul întregului județ Brașov, pentru peste 5.500 de copii care împlinesc 6 ani.

Aceste cifre sunt însă proiectate pe baza datelor statistice, nu și a migrației.

“Principalul motiv pentru care se înregistrează o astfel de creștere fulminantă a populației școlare în municipiul Brașovul îl reprezintă migrația, nu demografia. Se cunoaște faptul că municipiul Brașov este un oraș magnet. Vin familii întregi, cu copiii de vârstă școlară, în toată zona, începând de la Rulmentul - Coresi și terminând cu zona Avantgarden. Până la urmă, dacă ar fi să gândim în termen de spații școlare, teoretic am putea să avem spații școlare pentru toți acești elevi, la momentul acesta. Marea problemă o constituie distribuția lor pe cartiere. În cartierele noi, problema spațiilor școlare deja reprezintă o situație de criză. De aici, rezultă și faptul că avem deja unități școlare în municipiul Brașov - n-am crezut că vom mai ajunge vreodată - în care activitatea este structurată pe trei schimburi zilnic”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean IȘJ Brașov, Valentin Bucur.

Un astfel de exemplu este Școala Nr. 30.

Creșterea populației nu a venit, însă și cu noi corpuri de școală sau chiar școli noi, ci abia de câțiva ani, municipalitatea a început demersurile pentru mărirea infrastructurii școlare.

“În acest moment avem în derulare un proiect la Școala Gimnazială Nr. 30, de extindere, de construire a unui nou corp. Suntem în faza de semnare a contractului pentru extinderea Liceului «Hans Mattis Teutsch». Totodată, lucrăm la documentațiile pentru extinderi la Școala Nr. 12 și Școala Nr. 14. La Școala Nr. 14 la corpul A, de pe strada Lungă. La Școala Nr. 12, la cel de pe strada Școlii. Totodată, mai avem lucrări de extindere și la încă două grădinițe. La aceste proiecte se adaugă proiectele pe care municipalitatea le are în diferite etape, de construire a unor noi unități de învățământ. Vorbim aici în special de creșe și grădinițe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea. 

Prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare se va încheia în data de 18 mai.

Adina Chirvasă