ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Saguna, tot mai aproape de un Bacalaureat care „deschide uși” peste tot în lume

Publicat: miercuri, 3 Mai 2023 , ora 16.01
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

După un an de pregătiri, Colegiul Național „Andrei Șaguna” intră în etapa finală pentru a obține acreditarea pentru Bacalaureatul internațional.

Dacă o va primi, colegiul brașovean va fi singura instituție de învățământ preuniversitar de stat din țară care va avea în ofertă o astfel de opțiune.

Sunt proiectate 20 de locuri pentru următorul an școlar, care vor fi deschise pentru orice elev din țară sau străinătate ce urmează să intre în clasa a 11-a, dar selecția se va face în urma unui test și a unui interviu, în luna septembrie.

Înscrierile pentru selecție vor fi deschise curând, dar deja există doritori din țări precum Japonia, Israel, Canada și țări europene care nu au bac internațional.

Este vorba despre o structură internațională. Mai precis, programul numit Diploma Program, care are ca finalitate Bacalaureatul Internațional. Elevii, în ultimii 2 ani se vor pregăti într-o structură separată, având opțiuni care să îi îndrepte înspre o carieră academică. Bacalaureatul Internațional pare mai greu, pentru că are șase examene. Sunt trei materii de cel mai înalt nivel și trei materii care sunt medii ca abordare. La nivel național, Bacalaureatul Internațional este recunoscut, în timp ce aplicația în exterior, pentru un copil care dorește să studieze în afara României va fi puternic susținută de un Bac Internațional. Mai precis, este secretul bursei”, a precizat directorul Colegiului Național Andrei Șaguna, prof. Carmen Tănăsescu.

Cursurile vor avea loc doar în limba engleză, sunt structurate pe discipline interconectate, cu orientare spre științe, mediu și societate, arte, limbă și literatură universală, cu profesori acreditați să predea la acest nivel.

Trebuie să te pui foarte bine la punct. Ca profesor acreditat în sistemul internațional, trebuie să cunoști foarte bine programa internațională; după aceea, cu sistemul de evaluare, care e un lucru diferit. Evaluarea în sistemul internațional - chiar dacă noi facem mici evaluări, ne distrăm aici în clasă, împreună, ca să știe copilul nivelul - întotdeauna evaluarea este externă și se face de către profesori acreditați din întreaga lume. La sfârșit ei primesc note pentru o lucrare și pentru examene pe care le dau în sistem internațional, cu subiecte unice”, a explicat prof. Ciprian Satală.

Taxa pentru un an va fi de 5000 de euro, iar un avantaj este faptul că elevii admiși nu vor mai plăti și examenele finale.

Elevii spun că acest tip de program ar fi o șansă foarte bună pentru ei:

Dacă va primi acreditarea, Colegiul Național Andrei Șaguna va trebui să mai aștepte un ordin de ministru pentru includerea acestei oferte, însă, în paralel, până în luna iulie, inclusiv, va face înscrieri pentru selecția din septembrie.

Adina Chirvasă