Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

JURNAL DE CĂLĂTORIE. Marea Neagră, cea mai mare structură acvatică anoxica din lume, marea în care trăiesc și rechini

Publicat: sâmbătă, 13 Mai 2023 , ora 21.03
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Cea mai misterioasă, cea mai mare structura acvatica anoxica din lume și una dintre cele mai noi mări de pe planetă este… Marea Neagră. Da, marea noastră este unul dintre cele mai fascinante locuri de pe planetă.

Știați că există un Triunghi al Bermudelor în Marea Neagră? Acest lucru este confirmat de cei mai experimentați "lupi de mare" care de-a lungul călătoriilor au reușit să treacă de acest punct doar datorită experienței profesionale, întrucât aparatura de la bord a început să se comporte excat ca în vestitul triunghi menționat, adică… haotic.

Este vorba despre zona Tuzla - Kaliakra, locul despre care geologii marini spun că este vorba de un câmp magnetic produs de o falie în zona Sabla.

Chiar și cei mai experimentați navigatori au pus Marea Neagră pe lista celor mai periculoase spații maritime din lume din cauza furtunilor agresive care apar din senin.

În adâncurile Mării Negre trăiesc și rechini. Este vorba despre specia numită câine de mare care poate măsura cel mult 1,7 metri lungime și trăiește izolat, la adâncimi de 50 - 100 de metri.

Însă, cea mai mare curiozitate este faptul că Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume. Adică are cel mai scăzut conținut de oxigen sau chiar acesta lipsește cu desăvârșire. Vorbim despre peste 90% din apa din Marea Neagra care este lipsita de oxigen. Practic de la 200 de metri încolo în adâncime nu mai există oxigen.

În adâncurile Marii Negre se găsesc 20 de epave patrimoniu national, cu o vechime de peste 100 de ani. Însă, cea mai valoroasă rămâne epava distrugatorului Moskva, cea mai mare nava de luptă din cel de-al Doilea Razboi Mondial, descoperită în 2011, vasul fiind scufundat in timpul conflagrației mondiale. Aceasta se afla la aproximativ 40 de metri adancime si la o distanta de 20 de kilometri de tarm, in zona Tuzla.

Bianca Bucă