Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Junii Tineri au invitat la joc fetele din Șchei

Publicat: duminică, 4 Iunie 2023 , ora 15.27
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

În duminica Rusaliilor, Junii Bătrâni au organizat tradiționalul Joc Strămoșesc pentru Junii Tineri astfel încât aceștia din urmă să poată invita la joc fetele tinere din Șchei.

Ziua a început în fața Bisericii Sf. Nicolae din Prund cu o horă a junilor și aruncarea buzduganului. Mai multe detalii ne-a oferit Dan Matei, președintele Societății Junilor Bătrâni.

”Junii tineri care în ziua de Rusalii scotfetele la joc. De aici mergem pajiștea mare, în Variște, acolo se organizează o serbare câmpenească, acolo se dansează. Merg, după aceea, și se schimbă în haine naționale. Jocurile care se vor juca sunt Breaza, Ardeleana, Brâu, cele specifice Ardealului și Șcheiului”.

Brașovenii și turiștii prezenți s-au arătat încântați de atmosfera de sărbătoare.

După ce toți junii din Piața Unirii au aruncat buzduganul, redactorul Radio România Brașov FM, Nucu Jalea, a stat de vorbă cu Mihnea Florin Nistor, Armașul Mare, adică una dintre cele 3 căpetenii ale grupului Junilor Tineri care ne-a povestit ce înseamnă să ai titulatura de june:

”M-am decis devin june pentru a continua tradiția păstrată de genrații întregi în familie. Am început de la vârsta de 14 ani, de când orice băiat din Scheii Brașovului și mai nou și din Brașov poate intre și devină june. După Junii tineri trebuie alegi unul dintre cele șase grupuri rămase. Eu voi merge la Dorobanți. Oricum mai am de stat la tineri pentru de-abia după ce te-ai căsătorit se face schimbarea la celălalt grup de juni”.

Brașovenii și turiștii pot participa la acest eveniment până spre ora 21.00. Crucea din Variște și poiana aferentă se află pe drumul spre Pietrele lui Solomon, lângă Izvorul Sfânta Treime.
Nucu Jalea