Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, în weekend, la Tărlungeni și Vama Buzăului

Publicat: marți, 13 Iunie 2023 , ora 11.41
Sursa foto: Facebook / Prev HPV - regiunea Centru
Sursa foto: Facebook / Prev HPV - regiunea Centru

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi vineri și sâmbătă în localitățile Tărlungeni și Vama Buzăului.

Femeile cu vârsta curpinsă între 24 și 64 de ani sunt așteptate la un screening prin testare gratuită Babeș-Papanicolaou și HPV.

La Tărlungeni, testarea se va face la Căminul Cultural, în intervalul orar 12:00 – 19:00, în timp ce în localitatea Vama Buzăului, caravana se va opri în curtea primăriei, în intervalul orar 10:00 -15:00.

Pentru femeile între 24 - 29 de ani se face testarea clasică babeș-papanicolau, prin examen citologic, iar pentru femeile peste 30 de ani, practic, este vorba despre testarea tulpinii de virus papiloma, HPVU, de tip oncogen, care ar presupune așadar o noutate pentru sistemul de servicii medicale de screening din România, și anume screening primar prin testare HPV. Și, desigur, femeile acestea trebuie să fie sănătoase, în plină stare de sănătate, fără antecedente de boală genetică”, a precizat dr. Cosmina Uzun, coordonatorul proiectului.

Proiectul este derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Anual, în România, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Sursa foto: Facebook / Prev HPV - regiunea Centru

Ruxandra Stoica