ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Expoziția „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, miercuri, la Muzeul Civilizației Urbane

Publicat: marți, 13 Iunie 2023 , ora 12.29
Sursa foto: arhivă / Muzeul de Etnografie Brasov
Sursa foto: arhivă / Muzeul de Etnografie Brasov

Miercuri, de la ora 18.00, la Muzeul Civilizației Urbane din Brașov, din Piața Sfatului, va avea loc deschiderea expoziției „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”.

Vernisajul face parte din proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, defășurat în perioada martie – iulie, care și-a propus, prin ateliere interactive și workshop-uri, să prezinte tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private.

În cadrul proiectului s-au defășurat activități prin care a fost prezentată instalația de tratare cu azot deținută de Muzeul de Etnografie Brașov, precum și metoda de conservare în mediu anoxic, și s-a realizat un schimb de bune practici în domeniul conservării și restaurării, între specialiștii din cadrul instituțiilor participante.

Vorbim aici despre Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu instituții muzeale și ONG-uri culturale din Brașov și din țară, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația ERMIS Brașov.

Expoziția se adresează colecționarilor, deținători de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, dar și publicului care nu deține cunoștințe de specialitate în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar este interesat să afle cum se poate păstra starea unui obiect în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.

Proiectul a creat astfel o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte, pentru a înlesni oferirea celor mai bune metodologii de conservare, păstrare, depozitare și etalare a obiectelor de patrimoniu.

La deschiderea expoziției de miercuri, publicul se va putea întâlni cu specialiști din domeniul conservării și reprezentanți ai instituțiilor partenere în proiect.

Ruxandra Stoica