ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ping pong între Dan Air, ROMATSA și conducerea Aeroportului Brașov – Ghimbav!

Publicat: vineri, 16 Iunie 2023 , ora 10.54
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, inaugurat ieri, are program de funcționare de la ora 07.00 la ora 19.00.

Compania aeriană Dan Air acuză că trebuie să devieze spre alte aeroporturi zborurile sale programate în afara acestui interval.

Reprezentanții acesteia susțin, într-un comunicat de presă, că au primit asigurări din partea conducerii aeroportului încă din luna mai că pot decola de la Brașov în afara celor douăsprezece ore de program.

„Cadrul legislativ permite transportatorilor aerieni să opereze inclusiv în spații aeriene și pe aeroporturi necontrolate. Astfel de aeroporturi se regăsesc în multe țări din Uniunea Europeană (…) am prezentat soluțiile prin care aeroportul Brașov poate opera chiar și în lipsa acestor servicii. Reprezentantul aeroportului Brașov ne-a asigurat de fiecare dată că poate oferi cele două lucruri esențiale de care DAN AIR avea nevoie pentru a opera în condiții de siguranță (...) Fiind asigurați în mod constant de către aeroportul Brașov că putem fi deserviți la orice oră, am continuat promovarea serviciilor noastre și am făcut promisiuni pasagerilor noștri pe care astăzi (n.r. ieri, 15 iunie), la primele zboruri inaugurale, nu le-am putut menține in totalitate”, au transmis cei de la Dan Air.

La rândul său, directorul Alexandru Anghel confirmă că aeroportul poate asigura servicii și în afara intervalului 7-1, dar în anumite condiții:

"Aeroportul poate asigura servicii și în afara programului 07.00 – 19.00, numai că în momentul de față există un NOTAM care închide, care anulează procedurile de zbor în afara programului. Deci nu este problema de la Aeroport, este o problemă legată de comunicările aeronautice pe care și dânșii le-au luat la cunoștință. Deci, la nivelul Autorității și la nivelul ROMATSA, practic, se gestionează din punct de vedere al siguranței. Se analizează dacă să se opereze fără control de trafic. După ora 19.00 nu mai sunt asigurate servicii de dirijare".

Pentru o funcționare non-stop a aeroportului, ar fi trebuit să mai așteptăm un an și jumătate până la inaugurare, ne-a spus directorul regional al ROMATSA, Florin Manta.

Tot el ne-a explicat ce a însemnat pregătirea controlorilor responsabili să vegheze traficul aerian:

"Încercați să vă imaginați că aici nu este doar un aeroport nou. Este și un spațiu aerian nou. În sistemul de pregătire al controlorilor de trafic, exact ca și în sistemul de pregătire al piloților, pregătirea se face «on job training». Adică trebuie să fie unul cu experiență care predă unuia nou. Aici nu există niciun controlor cu experiență în lumea asta care a mai dirijat pe Brașov. Deci numărul meu de controlori de trafic este limitat din punctul ăsta de vedere, la acest moment. Acum avem 5. ROMATSA a încheiat acum un an și jumătate un acord cu Aeroportul Brașov în care s-a stabilit că programul va fi de 12 ore”.

Sursa foto: Radio România Brașov FM


Mihaela Chirac