ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Invitați speciali la Planetariul de la Grădina Zoologică, astăzi

Publicat: vineri, 16 Iunie 2023 , ora 17.00
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Cei prezenți astăzi la Plantariul de la Grădina Zoologică au avut ocazia să descopere mai multe despre experiența extraordinară a zborului în spațiu chiar de la cei care au fost acolo.

Invitați au fost brașoveanul Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în spațiul cosmic, astronauta Nicole Stott și egipteanca Sara Sabry, prima femeie din Africa și prima musulmană în spațiul cosmic.

"Îmi face plăcere să vin la Brașov, în orașul meu natal, cu invitați speciali din domeniul cosmic, în primul rând, pentru că avem ce arăta. Avem o istorie interesantă în domeniul zborului, dar, prin mine și în domeniul cosmonauticii. Avem acest planetariu superb, foarte modern, aici, la Noua. De asemenea, avem o serie întreagă de facilități. Aș pomeni Universitatea Transilvania, universitate foarte puternică, pe care intenționăm data viitoare să o vizităm, în amănunt, și avem multe frumuseți", a spus Dumitru Prunariu.

Sara Sabry, inginer și cercetător, a stat doar 10 minute în spațiu, anul trecut, pe o navetă privată a lui Jeff Bezos, însă experiența a fost uimitoare, după cum ne-a declarat:

„Am fost aleasă să merg în spațiu și am devenit prima egipteancă, prima musulmană și prima femeie africană care a mers în spațiu. După ce m-am întors, am discutat foarte mult despre cum m-a schimbat experiența și cum o voi folosi la întoarcerea pe Pământ, deoarece sloganul companiei care m-a trimis este: «Mai mult spațiu pentru Pământ». Și tot ce facem în spațiu – toate tehnologiile, toate invoațiile – le facem pentru a îmbunătăți viața pe Terra și pentru a salva cât mai mulți oameni când planeta va muri. Mi-am dat seama de responsabilitatea pe care o am și o are fiecare dintre noi față de planeta Pământ și cât de mult avem nevoie să o protejăm”.

Astronauta americană Nicole Stott a participat deja la două misiuni în spațiu:

„A fost diferit! În anumite feluri, pentru că eram deja obișnuiți cu ce se întâmplă, dar simți forța lansării la fel ca prima dată, ești la fel de uimit când te uiți pe fereastră cum erai și la primul zbor. Banal este felul în te miști, deja știi cum să te miști, știi cum funcționează lucrurile.
Cred că ești extrem de surprins în fiecare zi fermecătoarea noastră planetă văzută prin fereastră. Cred că la al doilea zbor eram preocupată mai tot timpul să știu cum pot lucra mai eficient și să pot experimenta mai mult din punct de vedere științific. Și asta nu-mi permitea să am mai mult timp la fereastră”.

Întâlnirea dintre astronauți și reprezentanții Planetariului Brașov constituie un punct de plecare în dezvoltarea unor viitoare proiecte ale instituției.

Sorin Țîrcă