Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noi locatari la Sanctuarul de urși din Zărnești

Publicat: luni, 19 Iunie 2023 , ora 18.29
Sursa foto: captură video / Facebook / AMP Libearty - Bear Sanctuary
Sursa foto: captură video / Facebook / AMP Libearty - Bear Sanctuary

Sanctuarul de urși din Zărnești are, începând de astăzi, noi locatari. O ursoiacă rănită a fost adusă din județul Bacău, împreună cu puii ei.

În curând, aici ar putea ajunge și un urs din Italia.

Președinta Asociației Milioane de prieteni, care administrează sanctuarului zărneștean, Cristina Lapis:

"Am primit deja ursoaica din Dărmănești, cu trei puișor și se vede cât de rănită e ea la labă. Șchioapătă, își târâie laba după ea. Probabil a fost prinsă într-o capcană. Era și capsată pe ureche, cum se pune la bovine, deci aparținea, cu siguranță, unui ocol silvic. Ocolul silvic ar fi trebui să facă în așa fel - mai ales dacă ursul e identificat - ocolul silvic de aia este, ca să-și țină animalele pe teritoriul lui".

Pentru ursul din Italia nu este stabilită o dată certă pentru transfer.

În peninsulă sunt încă discuții în privința acestuia și se duc negocieri la nivelul autorităților italiene despre soarta lui, după ce a ucis un tânăr care făcea jogging pe un traseu de drumeții.

Organizațiile de mediu italiene militează acum pentru a fi adus la Zărnești.

"Am fost solicitați de autoritățile din Italia să primim o ursoaică, care avea și pui. Până la urmă, puii au fost eliberați în natură, iar pentru ursoaica ne-au solicitat să o primim în sanctuar. Noi n-am refuzat niciodată, de niciunde. Adică anul trecut am primit șase urși din Ucraina, pentru că erau în pericol. Am primit din Albania, din Armenia, din Georgia, pentru că urșii sunt peste tot urși și dacă sunt în pericol, să fie uciși i-am primit, așa cum și noi, românii, primim pe oricine care e în pericol și am dat întotdeauna ajutor", a adăugat Cristina Lapis.

Decizia ca ursul din Italia să fie adus în România, la Zărnești, va fi luată în urma negocierilor dintre ministerele de resort din ambele țări.

Sursa foto / video: AMP Libearty


">

Camelia Vlad