Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noaptea magică de Sânziene, sărbătorită la Șirnea

Publicat: vineri, 23 Iunie 2023 , ora 14.05
Sursa foto: Consiliul Județean
Sursa foto: Consiliul Județean

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională, Asociația Pro Șirnea - Fiii și prietenii Branului, alături de Primăria Comunei Fundata vă invită la cea de-a 41-a ediție a evenimentului "Noaptea de Sânziene", în perioada 23-24 iunie 2023.

"Noaptea de Sânziene" va fi sărbătorită în satul turistic Șirnea din comuna brașoveană Fundata, printr-o serie de manifestări care încep vineri, 23 iunie, începând cu ora 19:00.

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, din 24 iunie, reprezintă o celebrare a iubirii și fertilității printr-o serie de ritualuri precreștine dedicate sănătății, belșugului în gospodărie și fericirii conjugale. Legendele spun că sânzienele, niște fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă și dau puteri magice plantelor. Aceste zâne bune - dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoși femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele și tămăduiesc bolnavii.

În schimb, dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără și devin asemenea zânelor rele cunoscute în popor drept iele.

În tradiția creștin-ortodoxă, 24 iunie este ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce prefigurează minunea Nașterii Mântuitorului.

Programul evenimentului:

23 iunie 2023

ora 19:00 - Vecernie la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul"
ora 20:00 - Șezătoare pe tema: Sânzienele în literatură și tradiții locale la Muzeul "Nicolae Frunteș"
ora 20:30 - Cules de flori de Sânziene în acorduri muzicale
ora 21:00 - Ceremonia Coronițelor "Dansul Sânzienelor" cu Ansamblul Amadeus
ora 22:00 - "Noapte Luminată" - program de poezie, muzică și Lumină cu Cvartetul "Gaudeamus"

24 iunie 2023

ora 12:00 - Expoziție de IE românească la Muzeul "Nicolae Frunteș"

Radio România Brașov FM