ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Meșotă”, colegiul brașovean unde elevii se întorc la școală în vacanță, pentru a face pregătire de nivel universitar

Publicat: luni, 31 Iulie 2023 , ora 15.13
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Este vacanță de vară, dar nu și pentru aproximativ 20 de meșotiști, care s-au întors la școală, pentru a face pregătire în științele pământului la nivel universitar.

Este a doua ediție a Școlii de vară, în care, timp de 2 săptămâni, copiii, din clasele a 9-a și a 10-a – toți cei mai buni dintre olimpicii de top ai liceului, aprofundează domenii precum etologie, biochimie, genetică generală. Și nu la nivel teoretic, ci practic, pentru că fiecare participant va avea sarcina de a întocmi o lucrare științifică, bazată pe munca proprie în laboratoarele Institutului de Cercetare al Universității Transilvania și în Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”.

Ideea acestei școli de vară s-a coagulat în jurul olimpicului internațional Ștefan Dumitrescu, elev care trece acum în clasa a XI-a, dar care este multiplu olimpic internațional.

Despre începuturi, ne-a vorbit diriginta sa, prof. Vasilica Diaconu:

„Anul trecut, Ministerul Educației nu a mai pregătit lotul olimpic al României pentru participarea la olimpiada internațională. Țin minte când Ștefan m-a sunat de la Cluj și mi-a spus că va trebui să facem împreună și pregătirea pentru faza internațională. I-am răspuns că ne vom descurca, cu siguranță. Am luat legătura cu colegii din universitar și cu acordul dumnealor ni s-a permis intrarea în laboratoare. Pe la toate facultățile am umblat: și la Medicină, și la Silvicultură. Am reușit să-l pregătim pe Ștefan pentru olimpiada internațională”.

Ulterior, Ștefan și-a adus și colegii de la științele pământului, de anul trecut, pentru a elabora proiectul de cercetare cu care lotul olimpic al României s-a prezentat la olimpiada internațională.

Dascălul a dorit ca de această șansă să aibă parte și colegi de liceu de-ai lui Ștefan și astfel, anul trecut, peste 30 de copii s-au întors la școală pentru a învăța munca de cercetare. Nu toți au rămas.

Și anul trecut, și în acest an, unul dintre lectorii care vor susține modulele este chiar elevul Ștefan Dumitrescu.

Anul trecut le-a predat colegilor genetică vegetală și manipulare genetică, anul acesta va vorbi despre etologie și entomologie.

„Etologia e una din cele șapte discipline fundamentale care sunt în programa Olimpiadei Internaționale de Biologie. Este știința comportamentului animal în sens modern, fondată în 1960 ca știință. Nu a fost neapărat dragoste la prima vedere acest modul, când am făcut pentru prima dată etologie în cadrul lotului lărgit. Inițial, mi s-a părut prea puțină știință în spatele acestei discipline, prea multă poveste, dar ulterior am descoperit faptul că în etologie poți aplica și matematică, poți aplica și chimie, poți aplica celelalte cunoștințe din biologie. Etologie este în general despre observație, dar este și despre experiment, este despre a trage concluzii, dar, în primul rând, este despre a compara, despre a compara comportamentul cu date din anatomie, fiziologie sau mediul de viață”,
a explicat Ștefan Dumitrescu.

Un alt lector este o fostă meșotistă, acum asistent doctorand la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității Transilvania.

Cristina Păcurar le va vorbi elevilor despre Biomatematică:

„Biomatematica înseamnă folosirea mijloacelor, conceptelor matematice, pentru a înțelege procese din biologie. Adică folosim matematică, folosim modele matematice, folosim statistică să înțelegem, de exemplu, genetică; să înțelegem cum evoluează populațiile și alte lucruri de felul acesta”.


Emma Stan este una dintre participantele din ediția acestui an a Școlii de vară:

„Am venit cu așteptări în a-mi dezvolta toate cunoștințele de biologie, o șansă de a experimenta mai mult decât pot la școală, în clasă. Mă simt destul de onorată să fiu aici și cu colegii mei, o companie foarte plăcută, sub îndrumarea profesorilor mei. Nu poate decât să fie o experiență plăcută”.


Eliodor Samson vrea și el să profite de această oportunitate:

„Consider că Școala de vară este o oportunitate deosebită de a parcurge diverse materii, care în mod evident nu se fac la școală. Vorbim despre materii precum biochimia, biofizica. Pentru mine sunt materii foarte interesante și îmi dau voie să mă dezvolt pe o latură avansată a biologiei. Îmi doresc de foarte mult timp, de când eram mic, să fiu medic și când am descoperit biologia și chimia, dar biologia în primul rând, m-am îndrăgostit pe loc. Aș fi dispus să fac tot timpul biologie”.

Lucrările științifice cele mai bune vor fi prezentate la simpozionul internațional organizat de facultatea de Medicină din București, în luna septembrie.
Adina Chirvasă