Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Milioane de euro disponibile pentru revitalizarea turismului Regiunii Centru

Publicat: sâmbătă, 5 August 2023 , ora 20.28
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Peste 15 milioane euro disponibile pentru reabilitarea si valorificarea patrimoniului cultural UNESCO si de clasa "A" din Regiunea Centru.

Agenția pentru Dezvoltare Centru lansează primul dintre apelurile de proiecte destinate revitalizării turismului regional, finanțate prin Programul "Regiunea Centru" 2021-2027. Se are în vedere revitalizarea patrimoniului cultural din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Este vorba despre o alocare de peste 15,14 milioane euro, sume nerambursabile, care vor fi utilizate pentru intervenția, conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO. Înacest fel se dorește dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale, prin punerea în valoare a potențialului lor turistic natural și cultural.

Depunerea proiectelor va fi posibilă de la începutul lunii septembrie.

"Majoritatea obiectivelor de patrimoniu UNESCO si o mare parte a celor de clasa "A" se află în mediul rural. Desi unele au fost parțial restaurate prin programele anterioare, multe dintre ele încă au nevoie de intervenții. Astfel, ADR Centru a coordonat - în perioada 2007-2020 - investiții în valoare totală de peste 80 milioane euro, prin 39 proiecte pentru reabilitarea patrimoniului antropic din Regiunea Centru, prin care au fost reabilitate și repuse în circuitul turistic 56 de obiective, cetăți, biserici fortificate, lăcașuri de cult cu statut de monumente și muzee. Prin acest apel de proiecte propunem restaurarea/conservarea obiectivelor importante de patrimoniu (UNESCO si clasa A) din mediul rural. Punerea lor în valoare va contribui la promovarea turismului cultural sustenabil, care, alături de turismul bazat pe promovarea resurselor naturale, sprijină procesul de dezvoltare locala si regionala", a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Bianca Bucă