ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Expoziție temporară: „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”

Publicat: duminică, 6 August 2023 , ora 13.45
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Pălării cochete, pantofi migălos lucrați, mănuși elegante. Sunt doar câteva dintre accesoriile vremurilor de odinioară ce, alături de câteva imagini de epocă și un costum recreat din moda de altădată, refac un crâmpei din viața brașovenilor sfârșitului de secol 19, început de secol 20. În așa numita perioadă Belle Epoque. Toate acestea în expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”.

Ne-a dat mai multe detalii managerul Muzeului de Etnografie, Alexandru Stănescu:

În cumpăna secolelor 19 și 20, numitorul comun pentru tot ce însemna viață socială îl reprezenta modelul vienez. În 1884, Alexander Drechsler deschidea prima cafenea aranjată după model vienez, la parterul Institutului de Pensii, de pe Buleverdul Rudolf, actuala clădire a Rectoratului, din Livada Poștei.

Locuri în special pentru socializarea domnilor, în care se puneau la cale afaceri, cafenelele aveau și vitrine exterioare, în care se servea, de exemplu, înghețată pentru doamne. Iar cafenelele erau foarte căutate în acea vreme, însă brașovenii nu ieșeau oricum din case, ci îmbrăcați după un cod bine definit. Dictat tot de modelul vienez.

Despre cum erau oamenii din acele vremuri ne-a povestit Raluca Partenie, specialist la Institutul de Istorie a Artei „George Oprescu” București.



Astfel de vestimentații erau furnizate de atelierele din oraș, pe atunci, foarte multe. Ne explică detaliat curatorul expoziției, Oana Țigănuș. 


Belle Epoque avea să se destrame odată cu primele bubuituri ale tunurilor ce anunțau începutul Primului Război Mondial. 

În expoziție, vizitatorii vor putea vedea și caseta de argint pentru bijuterii care decora în perioada interbelică Salonul de Muzică și Biblioteca Reginei Maria din Castelul Bran.

Expoziția poate fi vizitată în lunile august–septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.

Adina Chirvasă