ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Meridianele lui Dimitrie Cantemir”, expoziție de carte, la Biblioteca Județeană

Publicat: miercuri, 9 August 2023 , ora 12.23
Sursa foto: Biblioteca Județeană George Barițiu din Brașov
Sursa foto: Biblioteca Județeană George Barițiu din Brașov

Vernisajul expoziției de carte „Meridianele lui Dimitrie Cantemir” va avea loc mâine, de la ora 14.00, la sediul central al Bibliotecii Județene din Brașov, din Livada Poștei.

Format în epoca de mare înflorire culturală a secolului al XVII-lea, alături de învățați erudiți precum dascălul grec Ieremia Cacavelas, Dimitrie Cantemir a fost interesat de domenii multiple: filosofie, geografie, istorie, etnografie, lingvistică, muzică.

Din Moldova natală, Cantemir ajungea la Istanbul, la vârsta de 14 ani, întâi drept garanție a fidelității tatălui său față de otomani, apoi ca reprezentant al fratelui său Antioh.

Aici, în Țarigrad, deprindea limbile orientale, se instruia în matematică și muzică totodată, întreținea relații cu lumea diplomatică.

Dedica timp studiului și astfel a scris mai multe cărți, tipărind la Iași, în 1698 Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea și compunând romanul alegoric, cu cheie, Istoria ieroglifică.

Rafinat intelectual, era și un bun cunoscător al meandrelor politicii și în acei ani a dobândit experiență și și-a construit viziunea sa politică.

A însoțit armata otomană în confruntările cu austriecii și a fost martor al înfrângerii acesteia în bătăliile de la Petrovaradin și Zenta în 1697.

Bucurându-se de încrederea turcilor, a fost numit domn al Moldovei în 1710.

Cu toate că a fost apropiat de cercurile otomane, ajuns pe tron, Dimitrie Cantemir a avut curajul de a se întoarce împotriva Imperiului Otoman și de a se alia cu țarul Petru cel Mare, intuind în Rusia principalul oponent al statului otoman. Concepția sa politică este dezvăluită de tratatul de alianță de la Luțk încheiat cu țarul.

Înfrângerea sa și a aliatului său de către otomani în lupta de la Stănilești din 1711 a infirmat speranțele de emancipare a sa de sub autoritatea Porții și a determinat părăsirea definitivă a Moldovei. Stabilit în Rusia, Cantemir s-a dedicat preocupărilor cărturărești.

A scris lucrările sale fundamentale, Descrierea Moldovei și Istoria Imperiului Otoman, la cererea Academiei de științe din Berlin, al cărei membru a fost ales.

În timpul vieții, Cantemir a mai redactat scrierea despre religia mahomedană și cea despre regiunile orientale ale statului rus.

În manuscris rămâneau mai multe cărți despre români, originea, vechimea și istoria lor, foarte documentate, ce aveau să influențeze pe corifeii Școlii Ardelene.

Mai târziu, fiul său Antioh avea să tipărească volumul de istorie otomană la Londra, modelul traducerilor în franceză și germană.

Expoziția omagiază cărturarul poliglot și erudit care a fost Dimitrie Cantemir și oglindește opera sa bogată și densă în care a reușit să exprime mesajul lumii din care venea.

Spiritual, Cantemir a unit universurile Europei de Sud-Est, de Est și Centrale, îmbinând în același timp preocupările umaniștilor cu deschiderea spre nou a Epocii Luminilor.

Astfel, Dimitrie Cantemir a reușit să depășească epoca sa și să continue să fie actual.

Radio România Brașov FM