Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Protest spontan al angajaților Servicii Săcelene

Publicat: joi, 31 August 2023 , ora 13.10
Sursa foto: Facebook / RATBV
Sursa foto: Facebook / RATBV
Protest spontan al angajaților Servicii Săcelene, care operează autobuzele ce fac legătura între Săcele și Brașov.

Sunt peste 50 de angajați care au oprit lucrul, iar autobuzele pe care le deserveau au tras pe dreapta.

Drept urmare, RAT Brașov, care trebuia să preia linia din 1 septembrie, a început chiar de astăzi cursele spre Săcele.

Protestatarii se tem că nu își vor primi salariile compensatorii, ne-a spus unul dintre angajații firmei, Kiss Robert:

„Domnul director, împreună cu domnul primar, nu vor să ne plătească salariile compensatorii, drepturile care se cuvin după desființarea unei firme. Bine, firma nu se desființează, se desființează o secție de transport și legea spune că avem drepturi prin disponibilizare la anumite sume compensatorii, salarii compensatorii și în funcție de vechime. Autobuzele nu mai circulă. Unul singur mai circulă pe traseu. Noi suntem în preaviz de 20 de zile lucrătoare și acel preaviz expiră astăzi, cu data de mâine. Noi suntem disponibilizați sub formă de șomaj. Am înțeles că plecăm în șomaj toți”.

Firma care își încetează de mâine activitatea este în subordinea Consiliului Local Săcele.

Primarul din Săcele, Virgil Popa, spune că oamenii își vor primi drepturile, conform contractului semnat:

„Conform contractului colectiv de muncă, pe care îl respectăm, îl respectă conducerea societății, pentru că societatea este obligată, nu Primăria, să le dea bani. Sigur că acele salarii compensatorii, care merg până la cinci salarii, vor fi asigurate conform contractului colectiv de muncă în maxim un an de zile, că așa scrie într-un articol. Dar, sigur că nu stăm noi un an de zile să le dăm acești bani. O parte din salariați, o să vedem câți, vor fi preluați de alte companii, inclusiv de RAT”.   

Între timp, pe traseul Săcele-Brașov au intrat autobuzele RAT Brașov.

„Având în vedere situația înregistrată în cursul acestei dimineți cu transportul din Săcele, societatea noastră a început, cu aprobarea Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov, de la orele 12:00, să asigure transportul pe linia 710, linie ce asigură legătura între Brașov și Săcele. Pe parcursul acestei zile vom opera cu patru mașini articulate, patru autobuze de mare capacitate, urmând ca de mâine să intrăm în programul normal cu șase mașini”, a precizat purtătorul de cuvânt al RATBV, Silviu Ștefan.

Directorul companiei Servicii Săcelene, Viorel Mormoloc, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Adina Chirvasă