ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

15 ani de SMURD la Brașov

Publicat: marți, 5 Septembrie 2023 , ora 15.27
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

În urmă cu exact 15 ani, în urma unui accident rutier produs la Tărlungeni, se înregistra prima intervenție a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare Brașov.

Între timp, SMURD Brașov s-a apropiat de 120.000 de intervenții. SMURD funcționează ca urmare a unui protocol între Ministerul Afacerilor Interne și cel al Sănătății, astfel că și la Brașov a fost inaugurat de Stelian Rechițean, pe atunci inspector șef ISU și dr. Cristina Vecerdi, medic la Unitatea de Primiri Urgențe.

"Exact în urmă cu 15 ani, la vremea asta, eram în fața Prefecturii din Brașov și am avut o ceremonie solemnă, după care ne-am retras aici, în curtea Inspectoratului și am așteptat cu foarte mari emoții prima intervenție. Prima intervenție n-a întârziat să vină, din nefericire. A fost vorba de un accident rutier și țin minte emoția extraordinară cu care ne-am deplasat la caz", a declarat dr. Cristina Vecerdi.

Între timp, SMURD Brașov a devenit o parte extrem de importantă a ISU, iar dotările sunt pe măsură.

Inspectorul șef al ISU Brașov, colonel Lucian Marciu: "Acest serviciu se dezvoltă permanent - și așa e și normal să se întâmple - ca orice alt serviciu și trebuie să evolueze. Dacă ne uităm în 2008 (...) a început cu trei ambulanțe. Astăzi avem în intervenție cel puțin 12, plus multe alte echipaje specializate, care funcționează după necesități. De exemplu, colegii noștri care sunt pe ambulanța de terapie intensivă mobilă, dacă este nevoie se vor sui pe cea de Neonat și așa mai departe"


La această aniversare nu putea lipsi cel care a gândit și a pus la punct serviciul SMURD în România, secretarul de stat dr. Raed Arafat: "Inspectoratul pentru Situații de Urgență și componenta SMURD, în colaborare cu unitățile de primire urgențe, cu aviația, dar și ceilalți, cum ar fi Ambulanța sau celelalte structuri - Salvamont - serviciile celelalte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, toate împreună au creat deja o formă integrată de intervenție care nu aduce decât beneficii intervențiilor și populației"

SMURD nu este important numai în România. Raed Arafat spune că a primit vizita reprezentanților protecției civile din Finlanda, iar aceștia i-au dezvăluit că aproape 90% dintre intervențiile lor sunt asistență medicală de urgență.
Sorin Țîrcă