Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

632 de persoane și-au pierdut viața în puternicul seism care a lovit Marocul

Publicat: sâmbătă, 9 Septembrie 2023 , ora 11.58

Cel puțin 632 de persoane și-au pierdut viața în puternicul seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube enorme și semănând panică la Marrakech, celebră destinație turistică, și în mai multe alte orașe, potrivit unui nou bilanț oficial, citat de AFP.

Centrul național pentru cercetare științifică și tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de orașul Marrakech, destinație foarte populară printre turiștii străini.

Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Potrivit aceleiași surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă. Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum. Potrivit imaginilor difuzate de media și de rețelele de socializare, precum și martorilor, seismul a provocat importante daune în mai multe orașe ale țării. Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbușit în celebra piață Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, făcând doi răniți.

Sute de persoane se îndreptau spre această piață emblematică a orașului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le așterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ, a relatat o corespondentă AFP. În afară de Marrakech, cutremurul a fost resimțit la Rabat, Casablanca, Agadir și Essaouira, semănând panică în rândul populației. Numeroase persoane au ieșit pe străzi în aceste orașe, temându-se de prăbușirea locuințelor lor, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele de socializare.

Centrul regional de transfuzie sanguină din Marrakech a lansat un apel către locuitori să se prezinte sâmbătă în sediile sale pentru a dona sânge răniților. Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20 reunit în acest weekend la New Delhi, a adresat condoleanțele sale rudelor victimelor puternicului cutremur, declarându-se într-un mesaj pe X (fostul Twitter) "extrem de afectat de pierderile de vieți".

Cancelarul german Olaf Scholz a adresat și el un mesaj de condoleanțe după acest cutremur "devastator", evocând "știri teribile venind din Maroc".

La 24 februarie 2004, un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, zguduise provincia Al Hoceina, situată la 400 km nord-est de Rabat, făcând 628 de morți și provocând importante daune materiale.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a țării, făcând peste 12.000 de morți, adică o treime din populația orașului.

AGERPRES