Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Centrul de Agrement de sub Tâmpa, transformat în bibliotecă modernă cu fonduri din PNRR

Publicat: marți, 12 Septembrie 2023 , ora 17.19
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Anunțat de mai multă vreme, proiectul transformării Centrului de Agrement de sub Tâmpa într-o bibliotecă modernă cu piscină, hub digital și facilități sportive s-ar putea realiza cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR.

Un proiect care vizează crearea unor huburi de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecilor din județul Brașov, cu fonduri din PNRR, a fost declarat câștigător, dar nu a fost încă semnat contractul, autoritățile județene estimând că acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor.

În cadrul proiectului vor fi amenajate o zonă de recepție și cafenea, o zonă de lectură, o zonă de formare, dar și zone pentru activități recreative pentru copii și adolescenți.

Un alt segment, mai puțin întâlnit într-o bibliotecă, va fi zona de tip makerspace.

"Va fi un hub care va avea inclusă imprimare 3D, realitate virtuală și augmentată. Vor fi programe robotice - Arduino - pe care le avem deja și la unele dintre filiale, roboții în miniatură care vor fi construiți; vor fi facilitățile legate de imprimare, de scanare, tot ce ține de partea aceasta de laptopuri pe care să lucrezi. Grupuri de copii vor putea să vină să dezvolte un proiect, vor interacționa și cu comunitatea. Toată tehnologia care va fi în România accesibilă va fi adusă acolo", a spus directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, Danile Nazare.

Până atunci, însă, centrul trebuie să intre în șantier de reabilitare, cea mai mare problemă fiind reprezentată de infiltrații.

“Facilitățile sportive vor fi păstrate și va fi renovat terenul din Corpul B, terenul de sport. Va fi păstrat bowling-ul, va fi păstrată piscină. Deocamdată va fi pusă în conservare și va fi renovată într-o fază ulterioară. Referitor la lucrările care sunt necesare, având în vedere faptul că este închis din 2015 și au fost probleme cu infiltrațiile, atât de pe terase, cât și dinspre versant, sunt lucrări deosebit de complexe, începând din interior spre exterior. Întâi, trebuie să punem în siguranță clădirea și toate terasele vor fi decopertate, refăcută termoizolația, hidroizolația, după care aplicată gresia. Pentru infiltrațiile prin versant, mai ales la Corpul B este problema. Se va realiza un șanț de adâncime cu un zid de sprijin cu barbacane. În spatele zidului va fi făcut dren pe toată adâncimea, iar între zid și clădire va fi un spațiu la baza căruia va fi un canal de scurgere a apei pluviale sau dinspre versant”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan.

Și în interior va fi renovare totală, iar în viitor, Consiliul Județean vrea să acceseze un alt proiect pentru eficientizarea energetică  a clădirii.

O dată finalizate lucrările, intenția este ca Biblioteca din Livada Poștei să fie mutată aici, clădirea din Livadă fiind în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie.

Proiectul cu bani din PNRR presupune lucrări, dar la o scară mai mică, și la bibliotecile din Vama Buzăului, Drăguș și Victoria.

Acestea vor fi și ele niște huburi digitale, la final, oferind, pe lângă partea de carte, și diverse atliere în spații dotate cu tot ce este necesar.

În plus, vor mai fi cumpărate echipamente IT pentru alte 26 de biblioteci din județul Brașov.

Valoarea totală a proiectului este de peste 20 de milioane lei, din care valoare nerambursabilă – 12,7 milioane lei.

În cadrul acestuia, vor fi și cursuri organizate de Banca Mondială pentru creșterea competențelor digitale.  

"Sunt 2550 de persoane care vor fi instruite prin acest proiect. Sunt aproximativ 400 de echipamente care vor fi achiziționate. Vor fi lucrări de reabilitare, după cum spuneam, care vor contribui la creșterea gradului de dezvoltare a culturii în județul Brașov", a precizat directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Luciana Gliga.

Proiectul trebuie finalizat până în iunie 2026.

Adina Chirvasă