Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Program pilot de sigilare gratuită a molarilor de 6 ani pentru copiii din clasele pregătitoare din oraș

Publicat: joi, 14 Septembrie 2023 , ora 15.51
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Programul pilot de sigilare gratuită a molarilor de 6 ani pentru copiii din clasele pregătitoare din oraș ar putea începe chiar din octombrie în cel puțin 3 școli din Brașov cu cabinete stomatologice.

Proiectul este gândit să se deruleze în toate cele 6 cabinete stomatologice școlare unde ar veni toți copiii de pregătitoare din oraș.

Totuși, acesta va deveni realitate doar dacă proiectul de Hotărâre „Dinți sănătoși, zâmbet frumos!” va trece de votul aleșilor locali.

Ideea a fost propusă încă din 2021, într-o altă formă, de către consilierul local Alexandra Crivineanu.

„Am făcut propunerea executivului Primăriei și tuturor celor implicați privind inițierea unui proiect de hotărâre ce constă în acordarea unor tichete valorice, ajutor financiar, copiilor din familii defavorizate, pentru a avea acces la tratamente stomatologice gratuite, respectiv la montarea de aparate ortodontice. Am avut o serie de întâlniri cu Colegiul Medicilor Stomatologi, dar și cu specialiștii din Direcția de Asistență Socială. Am ajuns la concluzia că proiectul ar fi mai bine aplicat copiilor care au împlinit vârsta de 6 ani, pentru sigilarea molarului de 6 ani”, a precizat Alexandra Crivineanu.

Proiectul va fi prezentat aleșilor locali în ședința de plen de la finalul lunii, astăzi având loc dezbaterea publică, la care au participat aproximativ 20 de persoane.

Ce înseamnă mai exact sigilarea molarilor a explicat președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Brașov, dr. Mihaela Albu:

„Sigilarea molarului de 6 ani, respectiv sigilarea premolarilor și a molarilor, în general, este o metodă profilactică, în care prevenim apariția cariei dentare. Atunci când sigilezi un dinte, îl izolezi, îl decontaminezi, îl pregătești pentru sigilare, pui un compozit fluid în șanțul respectiv, evident adezivul, mai întâi, polimerizezi cu lampa foto și urmărești dacă ocluzia copilului a rămas nemodificată. Este o metodă foarte simplă, o considerăm non-invazivă, în schimb cu beneficii uriașe, colosale pentru viitorul dintelui. Sigilarea nu este pe viață. Sigilarea are un timp în care rezistă 2 ani - 2 ani și jumătate, în funcție de obiceiurile copilului”.

Necesitatea unui astfel de program a fost evidențiată încă din 2014, la Brașov, dar nu numai.

„Asociația pentru Parteneriat Comunitar, în 2014-2015 a realizat proiectul «Vorbește în gura mare și zâmbește». În cadrul acestui proiect noi am făcut o evaluare a sănătății dentare a 4000 de copii, din care în jur de 1200 erau din municipiul Brașov. Atunci am adus în atenția tuturor că există o mare problemă cu sănătatea dentară. Foarte mulți copii, în jur de 90%, aveau carii, cel puțin o carie”, a explicat președinta Asociației pentru Parteneriat Comunitar Brașov, Andreea Socaciu.

În prezent, cabinete școlare stomatologice în Brașov sunt în Școlile 2, 19, Colegiul „Titulescu” (el având și clasă de pregătitoare), Colegiile Naționale „Dr Ioan Meșotă”, „Unirea” și Colegiul Tehnic Transilvania.

Ce urmează dacă proiectul va fi aprobat, ne-a spus directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu:

„Medicii vor intra la toate clasele, la ședințele cu părinții. Dacă părintele își de acordul în oricare dintre cele trei unități de învățământ unde sunt înscriși copiii din clasa pregătitoare, aceștia vor fi prezenți în cabinetul stomatologic în timpul orelor, iar la celelalte cabinete vor fi programări și părintele va fi însoțitorul copilului pentru a se putea prezenta la o evaluare inițială. După această evaluare se va face un plan de tratament, de intervenție și medicul va spune dacă se impune sau nu se impune procedura de sigilare. Dacă proiectul va trece în această lună, implementarea lui deja se va putea face începând cu luna octombrie”.


Costurile materialelor necesare efectuării procedurii de sigilare a celor 4 molari de 6 ani este de 100 lei/copil.

Practic, bugetul necesar al programului ar fi de 250.000 lei/an și va fi alocat din bugetul local al municipiului Brașov, prin bugetul Direcției de Asistență Socială Brașov.

În prezent, de servicii stomatologice gratuite beneficiază doar copiii înscriși în școala unde este cabinetul.
Adina Chirvasă