Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cursurile au reînceput cu aceeași lipsă de personal în cabinetele medicale școlare

Publicat: vineri, 15 Septembrie 2023 , ora 13.07
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Școlile și grădinițele din municipiul Brașov au reînceput cursurile cu aceeași lipsă de personal în cabinetele medicale școlare.

Există câte un asistent medical în fiecare unitate școlară, dar pe locație, nu în clădire, pentru că sunt școli care au mai multe corpuri de clădire, în oraș.

Medici, însă, sunt mai mult lipsă.

Concret, potrivit datelor Direcției de Asistență Socială, care gestionează rețeaua de medicină școlară, în cele 28 de grădinițe și 41 de școli și licee din oraș sunt 69 de asistenți medicali și doar 8 medici.

Aceștia din urmă merg în 2, 3 sau mai multe școli.

Organigrama minimă în rețeaua medicală școlară prevede 94 de posturi de asistenți medicali și 29 de medici, dar normativul Ministerului Sănătății presupune o altă organigramă.

„Conform normativului, noi ar trebui să funcționăm în rețeaua unităților de învățământ din municipiul Brașov cu 246 de cadre medicale. Noi funcționăm în acest moment cu un număr de 90 de persoane în unitățile de învățământ. Aceasta se datorează, pe de o parte, blocării concursurilor de recrutare a personalului în ultimii ani, în mod succesiv și, bineînțeles, asta are implicații în asigurarea finanțării din partea Ministerului Sănătății pentru salarizarea acestui personal"
, a spus directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu.

Altfel spus, Ministerul Sănătății este cel care dă banii pentru salariile cadrelor medicale.

Autoritatea locală este cea care organizează concursurile de angajare, dar în baza bugetului aprobat de Minister.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține altceva:

„Ministerul are un anumit buget pe care îl transferă autorităților locale pentru plata personalului. Asta nu înseamnă că autoritățile locale nu pot să angajeze și peste acest buget pe care îl are Ministerul Sănătății. Deci, autoritatea locală poate să angajeze asistenți medical, medici, ca să completeze. Deci este o chestiune care ține de sănătatea comunității”.


Până să angajeze personal nou, însă, autoritatea locală se vede nevoită să suplimenteze și eventualul deficit de fonduri ce apare pe final de an, până sunt făcute rectificările la nivel național.

"Pentru anul în curs, ca și exemplificare, deja suntem într-un deficit în acest moment de 1,5 milioane de lei, pentru salarizarea cadrelor medicale angajate deja în sistem, nu mai vorbim de absorbția de personal nou în sistem", a mai spus Mariana Topoliceanu.

Cei 1,5 milioane lei sunt pentru plata salariilor pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

Pentru acești bani, aleșii locali vor trebui să aprobe o rectificare la nivel local, până va fi făcută rectificarea de la nivel național și să fie trimiși banii pentru autoritatea locală.
Adina Chirvasă