ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Medicamente mai scumpe cu 20% de la 1 august. Ce spun brașovenii?

Publicat: duminică, 17 Septembrie 2023 , ora 17.20
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Institutul Național de Statistică anunță că medicamentele costă și cu 20% mai mult fața de luna trecută.

Acum, bolnavii ajung să plătească și de cinci ori mai mult pe ele. Pe de altă parte, multe pastile lipsesc deja din farmacii: antibiotice, analgezice și cele pentru anumite boli cronice.

Medicamentele s-au scumpit considerabil de la 1 august. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cele mai ieftine, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Mirela Zamfirescu, președintele Colegiului Farmaciștilor din Brașov ne-a oferit detalii:

"Institutul Național de Statistică a făcut o medie între medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă compensată și medicamentul pe care pacientul îl poate lua fără rețetă în farmacie. Nu-i găsesc rostul acestui procent. Că medicamentele într-adevăr s-au scumpit este foarte adevărat. Putem spune că este o scumpire istorică. Această creștere nu a mai fost făcută din 2015. Și tot de atunci au început să lipsească foarte multe medicamente din România. Avem pacienți cronici care își iau, probabil, rețetele, din străinătate".

Mirela Zamfirescu îi liniștește, totuși, pe pacienți:

"Trebuie să știe că acea coplată, ceea ce el plătește, nu e creșterea asta, creșterea e mult mai mică. Pacientul plătește mai mult, dar să nu se sperie că acei 14% sau 20% de care vorbim se regăsesc în plata pe care o face el".

Ce spun brașovenii despre scumpirea medicamentelor?

"Medicamentele s-au scumpit destul de tare. Eu pe lună dau cam 1600 de lei. Am o boală autoimună. Am probleme cu inima, cu stomacul, cu ficatul", ne-a spus o brașoveancă.

"Întotdeauna dăm mult. 1560 se duc aproape pe medicamente toți. 1500 de lei pensie pe lună. Aproape tot pe pe medicamente. Nu contează cât suntem de bolnavi, iau 7 medicamente, dar dacă sunt mai scumpe te încadrezi numai la 6. Au fost scumpe dintotdeauna si scumpe sunt si acum. Si scumpește tot, nu numai medicamentele", a menționat o altă interlocutoare.

"Sunt medicamente pe care nu le mai găsiți? Sunt medicamente care sunt bune și nu mai sunt, au dispărut", ne-a specificat un brașovean.

"Sunt bolnavă cu intestinele. Cu ficatul, și polipi și de toate, la unele și la altele. Cu rinichii. Nu am nimic sănătos în mine", ne-a mărturisit una dintre doamnele intervievate.

"Iau medicamente neurologice. Am avut trei accidente vasculare", ne-a mai spus un alt brașovean.

Un asemenea nivel de creștere a prețurilor medicamentelor nu a mai fost atins de cel puțin 20 de ani în România.

Ultima oară când s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor medicamentelor a fost în anul 2010, când prețurile au urcat, în medie, cu 7,86% față de anul 2009.

Radio România Brașov FM