Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Allen Coliban: "Dați-ne banii pentru spital și îl terminăm până în 2026”.

Publicat: marți, 19 Septembrie 2023 , ora 17.32
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
„Dați-ne banii pentru spital și îl terminăm până în 2026”. Cel puțin asta afirmă primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, referitor la Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase.

Proiectul a fost tăiat de pe lista de finanțare din PNRR, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunțând recent că unitatea medicală va fi construită prin alte fonduri.

Totuși, atrage atenția edilul brașovean, proiectul s-a clasat pe locul 7 din 49 și datorită maturității lui.

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a solicitat astăzi, public, reprezentanților Ministerului Sănătății să comunice criteriile care au stat la baza deciziei de a elimina spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase de la Brașov de pe lșista de finanțare din PNRR.

„Pe ce bază a fost eliminat un spital care obținuse punctaj de top 10 - locul 7 din 49 - total arbitrar a fost reprioritizat și scos de pe acea listă de finanțare din PNRR. Totodată, de ce am pierdut atâta timp, timp prețios în graficul de derulare a unui astfel de proiect de investiții, până la ajunge la faza de contractare și de finanțare a acestui proiect? Acestea sunt întrebările la care Ministerul Sănătății ar trebui să răspundă. Dați-ne banii și-l terminăm până în 2026 - este mesajul pe care cu toții, la fiecare nivel și fiecare reprezentant al Brașovului ar trebui să îl susțină”,
a spus primarul Allen Coliban.

Edilul a mai spus că proiectul nu are o problemă cu terenul și proiectul se poate încadra în termenul de finalizare 2026:

“Brașovul nu are o problemă cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege, cu destinația aceasta de construire infrastructură spitalicească. În 2020 noi am terminat documentațiile de urbanism. Avem plan urbanistic zonal care fundamentează exact genul acesta de investiții - infrastructură spitalicească. Schimbarea destinației terenului din arabil în construcție se face în procesul de autorizare, la momentul eliberării autorizației de construire. Acest moment se va produce sper eu, cât de curând, odată ce finalizăm proiectul tehnic. Licitația pentru proiect tehnic și execuție are termen de depunere 3 octombrie”.

Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional.

Suma alocată din PNRR pentru acest spital ar fi fost de peste 491 milioane lei, fără TVA.

Spitalul ar trebui să aibă un număr 279 de paturi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Adina Chirvasă