Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Servicii medicale și consiliere psihologică gratuite pentru cetățenii ucraineni din Brașov

Publicat: joi, 21 Septembrie 2023 , ora 15.12
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Cetățenii ucraineni aflați în Brașov de când a pornit conflictul armat în țara lor, precum și brașovenii proveniți din grupele vulnerabile, pot beneficia de servicii medicale și de consiliere psihologică la Centrul de promovare a sănătății.

Acesta a fost înființat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România. Centrul se află în zona complexului Brintex-Bartolomeu.

Directorul Crucea Roșie Brașov, Gabriela Cercel, n-a oferit mai multe detalii:

"Acest centru de promovare oferă servicii de medicină generală, medicină pediatrică și consiliere psihologică atât pentru ucrainieni, cât și pentru cetățenii noștri. Oricine poate să intre să beneficieze de serviciile noastre. Colaborăm foarte bine cu toate ONG-urile care au mai rămas să sprijine cetățenii ucrainieni. Este în apropiere de CATTIA și se pretează serviciilor pe care noi le oferim. Cetățenii ucrainieni ne găsesc mult mai ușor. Deja avem 127 de beneficiari".

Centrul de promovare a sănătății a fost deschis în parteneriat cu Crucea Roșie Franceză. Care este motivul ne spune managerul de proiecte al organizației franceze, dr. Hicham M'Ghafri:

"Odată cu debutul conflictului armat din Ucraina, Crucea Roșie Franceză a ales să facă un proiect comun cu Crucea Roșie Română și au ales orașul Brașov, deoarece știau că aici sunt mulți refugiați. Cu ajutorul Crucii Roșii Române, noi am ales alte orașe importante din țară unde se aflau mulți refugiați și desigur, pe lângă București, unde aveam mulți refugiați ucrainieni, am ales Satu Mare, Sălaj și Constanța".

Centrul de la Brașov este a treia unitate socio-medicală de acest tip din România, spune managerul de Programe de sănătate în Crucea Roșie Română, Raluca Buzea:

"Proiectul a pornit de la nevoia cetățenilor ucrainieni, în primul rând, de a naviga prin sistemul de sănătate din România. Aveau nevoie de asistență medicală pediatrică, cât și pentru adulți, dar aveau nevoie și de sprijin în accesul la servicii specializate. Această zonă de sănătate mentală întotdeauna a fost, pot spune, un domeniu mai puțin abordat și un domeniu în care ei găseau mult mai greu resursele și căile de a ajunge către specialiști".

La inaugurarea oficială de astăzi au participat oficialități locale, printre care prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii:

"Este un lucru foarte important pentru Brașov. Este poate principalul oraș acum din țară care găzduiește o comunitate foarte importantă de cetățenii ucraineni. Avem peste 3000 de cetățeni ucraineni care sunt rezidenți în județul Brașov și bineînțeles că astfel de servicii medicale vin în sprijinul acestora. Ne bucurăm foarte mult. Vreau să mulțumesc încă o dată, pe această cale, Crucii Roșii, un partener important al comunității, în general, pentru faptul că au ales Brașovul să deschidă acest centru".

Centrul de Promovare a Sănătății din Brașov este situat pe str. Bazaltului nr.11 și funcționează de luni până vineri, între orele 8.30-17.00. Accesul se face pe bază de programare telefonică la nr. 0723.361.276.

Mai multe detalii pot fi găsite pe platforma crucearosie.ro.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursa video: Radio România Brașov FM
Camelia Vlad