ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Exercițiu militar internațional bazat pe un scenariu fictiv

Publicat: joi, 21 Septembrie 2023 , ora 19.20
Sursa foto: arhivă / Facebook / Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa"
Sursa foto: arhivă / Facebook / Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa"

În perioada 25 septembrie - 6 octombrie, în zona delimitată de cabana militară Brădet, poligonul temporar Grohotiș, localitatea Trăisteni și Valea Doftanei se va desfășura un amplu exercițiu militar.

La acesta vor lua parte aproximativ 1.700 de militari aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", Regimentului 317 ISR "Vlădeasa", Spitalului Militar de Urgență "Regina Maria", Structurilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, precum și aliaților și partenerilor din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța și Republica Moldova, cu peste 200 de mijloace tehnice.

Locotenent-colonel Gheorghe Jaba ne-a oferit mai multe detalii:

"Scopul exercițiului este antrenarea structurilor implicate în planificarea, pregătirea, conducerea și desfășurarea acțiunilor tactice în teren muntos împădurit, în context multinațional, în vederea demonstrării coeziunii și interoperabilității tactice. Pe timpul exercițiului vor fi executate trageri de luptă în aria poligonului temporar Grohotiș. În zilele premegătoare desfășurării exercițiului SARMIS 23 / OLT 23, unitățile participante se vor deplasa cu tehnica aferentă din garnizoanele de reședință în zonele de desfășurare a exercițiului".

Exercițiul SARMIS 23 este un exercițiu în teren/real (LIVE Exercise/LIVEX), de nivel tactic, bazat pe un scenariu fictiv, planificat și condus de comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", conectat cu exercițiul OLT 23 al Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".

Acest exercițiu reprezintă cel mai complex eveniment de instruire al anului pentru cele două mari unități de vânători de munte din Armata României.

Sorin Țîrcă