ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Aniversarea de 140 de ani a Cabanei Postăvaru

Publicat: sâmbătă, 7 Octombrie 2023 , ora 16.53
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Cabana Postăvaru din Poiana Brașov a împlinit astăzi 140 de ani, timp în care a găzduit mii de turiși și a fost inspirație inclusiv pentru un roman.

Simbol al Poienii Brașov și loc extrem de îndrăgit de schiori, cabana are o istorie lungă.

Locația este situată în partea nordică a masivului Postăvarul, la altitudinea de 1.604 metri, fiind cea mai veche cabană din România. A fost construită de primul club de montaniarzi.

Siebenbürgische Karpaten Verein - SKV - în românește "Asociația Carpatină Ardeleană", a construit în 1883 o parte din actuala cabană, extinsă în 1891. În 1903 a fost construit așa numitul Pavilion, iar în 1907 a mai apărut și o anexă gospodarească. Cabana a fost prima construcție din Poiana Brașov, astfel că poate fi considerată piatra de temelie a actualei stațiuni montane.

La împlinirea a 50 de ani de la înființarea SKV Brașov, în 1931, primăria Brașovului a donat organizației terenul pe care erau construite cabanele. În anul 1933, s-a simțit nevoia de o cabană mai mare. După planurile inginerului G. Frank și cu banii colectați din donațiile brașovenilor, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri și o cameră pentru ceruit schiurile. Mâna de lucru a fost a voluntarilor, care au cărat zeci de mii de cărămizi în rucsacuri și cu animale de povară.

Voluntarii purtau bocanci cu ținte bătute în talpă, iar pe zăpadă foloseau schiuri din lemn. Își luminau calea cu lămpi cu gaz. Toate aceste obiecte, plus schiuri și patine de acum 80 și mai bine de ani, colțari, lanterne, costume, pot fi văzute la muzeul amenajat într-o încăpere a cabanei.

Noua cabană a fost sfințită în 1935 și a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primul președinte SKV Brașov. În anul inaugurării cabanei cu nume nou, a trecut pe aici scriitorul Mihail Sebastian care, câțiva ani mai târziu, a publicat romanul "Accidentul", în care cea mai mare parte a acțiunii se petrece la această cabană.

În 1945, cabana a fost naționalizată, trecând la nou înființatul Oficiu Național de Turism. După zeci de ani de înflorire, a urmat cea mai tristă perioadă din viața cabanei.

A urmat o jumătate de secol în care cabana a găzduit sute de mii de turiști, degradându-se lent, fără reparațiile mult necesare, doar cârpită și vopsită în câteva rânduri.

Desființată în perioada comunistă, organizația SKV a renăscut după 1989 și, între primele preocupări, s-a numărat recuperarea cabanei Postăvaru (Shuler) de la SC Poiana Brașov SA. Abia în aprilie 2004 asociația a reușit să reintre în posesia cabanei și să înceapă refacerea atât a construcției, cât și a atmosferei care îi făcea pe brașoveni și pe turiști, în perioada interbelică, să fie atrași de acest loc ca de un magnet.

Amintim de Rolf Truetsch, nea Killy, care s-a mutat aici cu întreaga familie și, din 2007 până s-a stins, în primăvara anului 2021, a fost administratorul cabanei.

De la Cabana Postăvaru se poate observa un fenomen atmosferic deosebit, numit "marea alpină". Plafonul de nori coboară, înconjurând piscul muntelui. Turiștii au impresia că sunt deasupra lumii. Spectacolul este cu atât mai copleșitor cu cât, iarna, albul zăpezii se confundă cu albul norilor, iar peisajul devine monocrom, punctat doar de culorile telegondolelor. Stratul de zăpadă ține aici aproximativ cinci luni pe an.

Nucu Jalea