ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ministrul Sănătății: Noul spital de pneumologie și boli infecțioase "se va face cu siguranță"

Publicat: luni, 9 Octombrie 2023 , ora 12.52
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Noul spital de pneumologie și boli infecțioase "se va face cu siguranță" este mesajul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, către locuitorii Brașovului, după vizita sa la unitatea medicală din Codlea.

Oficialul a adăugat că, cel mai probabil, contractul va fi semnat în cursul acestui an, dar că problemele pentru care întârzie demararea proiectului nu țin de sursele de finanțare, ci de documentația tehnică, pe care Primăria Brașov ar fi trebuit să o înainteze ministerului.

„Pentru că reducerea fondurilor pentru România din PNRR a fost o decizie la nivelul Comisiei Europene, nu s-au pierdut niciun fel de bani. Dimpotrivă, noi am făcut toate proiectele la timp. Din păcate, corespondența cu Primăria din Brașov nu a fost printre cele mai fericite, iar documentația tehnică, care permite să avansăm și să semnăm contractul, încă mai așteaptă, pentru că trebuie să existe totuși o corelație între destinația terenului alocat spitalului și situația lui juridică, în sensul că nu poți, de exemplu, să construiești spitale pe terenuri agricole”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila a afirmat, totodată, că odată semnat contractul, durata de execuție a lucrărilor ar fi de trei ani.

Reamintim că în luna septembrie s-a anunțat că acest proiect a fost tăiat de pe lista de finanțare din PNRR, urmănd ca unitatea medicală să fie construită din alte fonduri.

Atunci, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că Brașovul nu are nici o problemă cu terenul respectiv:

“Brașovul nu are o problemă cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege, cu destinația aceasta de construire infrastructură spitalicească. În 2020 noi am terminat documentațiile de urbanism. Avem plan urbanistic zonal care fundamentează exact genul acesta de investiții - infrastructură spitalicească. Schimbarea destinației terenului din arabil în construcție se face în procesul de autorizare, la momentul eliberării autorizației de construire. Acest moment se va produce sper eu, cât de curând, odată ce finalizăm proiectul tehnic. Licitația pentru proiect tehnic și execuție are termen de depunere 3 octombrie”.

Spitalul de Pneumoftiziologie și Infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional.

Suma alocată din PNRR pentru acest spital ar fi fost de peste 491 milioane lei, fără TVA.

Spitalul ar trebui să aibă un număr 279 de paturi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Camelia Vlad