Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

12 octombrie, Ziua Mondială a Vederii. Ai grijă de ochii tăi și la locul de muncă!

Publicat: joi, 12 Octombrie 2023 , ora 15.32
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
„Ai grijă de ochii tăi și la locul de muncă! Protejează-ți ochii!” - este sloganul campaniei din acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii.

Marcată anual pe data de 12 octombrie, în această zi atenția se îndreaptă spre importanța protejării vederii la locul de muncă.

Despre principalele cauze ale deficienței vederii ne-a vorbit dr. Cătălina Păcurar, medic oftalmolog:

„Deficiențe de vedere, trebuie să vorbim în primul rând de categorii de vârstă. Dacă vorbim despre copii, e vorba de defecte de refracție, hipermetropii, miopii, corectate cu ochelari. Dacă vorbim despre adulți, e mai mult vorba de prezbiopie, ochelarii de vârstă. Dacă vorbim despre vârstnici, acolo patologia se extinde un pic și cauzele scăderii de vedere în principale sunt cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă, deci niște probleme legate de înaintarea în vârstă. Iar de orbire, glaucom, poate un glaucom necontrolat”.

Utilizarea pe scară largă a computerelor la locul de muncă, la școală și acasă aduce o serie de probleme de vedere și disconfort ocular pentru persoanele care le folosesc, spun medicii oftalmologi.

Ce riscă persoanele care petrec mai mult de două ore în fața ecranelor ne-a spus tot oftalmologul Cătălina Păcurar:

„Multe ore petrecute în cadrul activităților, în fața unui ecran. Și în timpul liber se întâmplă același lucru. Toți știm și tot facem lucrul ăsta. A apărut această patologie în ultimii ani, mai ales după pandemie. Cum ne protejăm? Cu pauze la 50 de minute. Cam 10 minute pauză, spun americanii. Greu de făcut, dar ar trebui ridicată privirea din ecran și relaxată, undeva la distanță”.

Dacă ignorăm acest sfat al specialiștilor, apare sindromul de ochi uscat, cu oboseală oculară, durere în zona ochilor, vedere „în ceață”, dureri de cap și chiar senzație de vedere dublă.

Potrivit statisticilor, la nivel global, peste 2 miliarde de oameni au deficiențe de vedere, iar în cel puțin jumătate dintre aceste cazuri, deficiența de vedere ar fi putut fi prevenită.
Camelia Vlad