ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Aeroportul Brașov ar putea fi extins cu fonduri europene dacă este inclus în Rețeaua transeuropeană de transport

Publicat: marți, 17 Octombrie 2023 , ora 21.33
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Aeroportul Brașov ar putea fi extins cu fonduri europene pentru a servi un dublu scop, civil și militar, dacă este inclus în Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Ce anume înseamnă acest lucru, a explicat marți, la Strasbourg, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean:

“Hărțile astea trebuie să se suprapună, pentru utilizarea duală a infrastructurii - civil și militar. Ele se suprapun numai dacă atât NATO, cât și coridoarele de transport europene pun hărțile una peste alta și zic: «asta este de interes comun». În momentul de față, aeroportul respectiv nu e nici pe coridoarele de transport esențiale europene și nu este nici în infrastructura esențială. Pentru asta trebuie să îl pună România. Eu, chiar dacă aș vrea să-l pun, nu pot, pentru că eu sunt Comisia Europeană și deci trebuie România să ceară să îl pună ca infrastructură esențială, iar pe de altă parte, NATO trebuie să vină cu el pe harta lor. Deci, în momentul în care ele se suprapun, atunci intră în ceea ce se poate numi un proiect de importanță pentru mobilitatea militară. În momentul de față, nu”.

Totuși, a precizat comisarul European, extinderea aeroportului poate fi făcută cu alte surse de finanțare.

Vă reamintim că, în luna septembrie, directorul Aeroportului Internațional „Brașov - Ghimbav”, Alexandru Anghel, s-a deplasat la Bruxelles, împreună cu europarlamentarul Siegfrid Mureșan, pentru a avea o discuție în acest sens cu comisarul European Adina Vălean.
Adina Chirvasă