ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Expoziția ”Farmecul liniei” la Galeria Europe

Publicat: duminică, 22 Octombrie 2023 , ora 19.37
Sursa foto: Facebook / Balla Árpád Zoltán
Sursa foto: Facebook / Balla Árpád Zoltán

De cele mai multe ori, în goana cotidiană, mergem mecanic de la o destinație la alta pe străzile orașului. Așa facem noi, așa au făcut și cei dinaintea noastră, fără a realiza că în urma fiecărei generații de construiește istoria locului.

Astfel, dacă ar fi să ne oprim o clipă în loc, să respirăm, să ridicăm privire și să admirăm frumoasele clădiri care ne înconjoară, oare ce am afla despre ele?

Aceste răspunsuri le-am putea găsi la Galeria Europe. Acolo, maestrul Mircea Vladimir Bârsan ne dezvăluie în expoziția "Farmecul liniei", astfel de detalii despre clădiri din Brașov, dar și din alte orașe prin care a trecut și care l-au impresionat prin istoria lor.

Este vorba despre lucrări de grafică, despre care artistul - cunoscut în lumea artistică sub numele de Vova Bârsan - spune că este abecedarul tuturor artelor vizuale și ale cărei taine le-a descoperit îndrumat fiind de profesorii din Zalăul natal.

"Luau câte o stradă, la ora de geografie, te ridicau picioare și spuneau câte case ai văzut, care din ele ți-au plăcut, care crezi că-s mai noi, care crezi că-s mai vechi? Și prin asta nu făceau altceva decât să îți trezească interesul pentru zona unde locuiești și să prețuiești mai mult munca acelora care au zidit acele edificii decât doar trecând pe lângă ele așa cum treci pe lângă un gard", ne-a spus Mircea Vladimir Bârsan.

În expoziția "Farmecul liniei", Vova Bârsan a surprins clădiri interesante din Brașov, Cluj, Sighișoara, Blaj, Germania și Japonia.

Unul dintre elevii săi, Arpad Zoltan Balla, l-a caracterizat pe artistul nonagenar drept "un vagabond care seamănă cu Charlie Chaplin, cu o floare în gură, emanând o atmosferă de parcă ar vrea să arate toată tristețea lumii".

Sorin Țîrcă