ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Armatei Române, marcată și la Brașov

Publicat: miercuri, 25 Octombrie 2023 , ora 10.19
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM


Ziua Armatei Române a fost sărbătorită astăzi și la Brașov, printr-un ceremonial militar organizat în Piața Unirii din Șchei.

“Într-adevăr, situația internațională este complexă, să spunem, dar vă asigurăm că Armata României se pregătește necontenit, se instruiește și se dotează pentru a face față oricăror provocări ale viitorului. Tuturor soldaților români le doresc sănătate în primul rând, putere de muncă, succes în îndeplinirea misiunilor, multe bucurii și împlinire alături de cei dragi”, a spus comandantul garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană, conferențiar universitar doctor Marius Șerbeszky.

De ziua Armatei Române au fost organizate, astăzi, manifestări în principalele garnizoane din țară, precum și în bazele din teatrele de operații în care sunt dislocați militarii români.

Manifestări similare sunt programate și la cimitire și monumente ale ostașilor români din mai multe state , printre care Austria, Cehia, Republica Moldova și Ungaria.

Invitat la Radio România Actualități, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că în actualul context internațional complicat, România continuă să demonstreze că este un stat stabil și un furnizor regional de securitate :

“Este un context de securitate regional și internațional pe care nu credeam să îl mai trăim vreodată după cel de-al 2-lea Război Mondial, în condițiile în care avem un război la granița de est a țării, un conflict ilegal pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei în februarie anul trecut. Acest război de agresiune a schimbat coordonatele de securitate la nivel regional, dar și la nivel Euroatlantic, pentru totdeauna, situând Marea Neagră în prima linie a agresiunii Rusiei la adresa ordinii internaționale. În acest context, România, prin faptul că este un stat stabil, un stat predictibil, este deja perceput ca fiind un furnizor regional de securitate, și acționăm pentru întărirea acestui rol prin consolidarea relațiilor cu partenerii strategici”.

..................

Știrea inițială:

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei Române, instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Ziua Armatei Române este sărbătorită, astăzi, prin manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, precum și în bazele din teatrele de operații în care sunt dislocați militari români. 

Și la Brașov, la această oră are loc un ceremonial militar, în Piața Unirii.

Ziua Armatei Române a fost instituită prin decret în 25 octombrie, aceasta fiind data la care, în 1944, au fost eliberate ultimele orașe de sub ocupația hortysto-fascistă, Satu Mare și Carei.

Însă, acest moment nu a reprezentat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei.

Peste 525 de mii de soldați au luptat atunci. Zeci de mii nu s-au mai întors de pe front, alții au rămas cu sechele fizice.


Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM

Radio România Brașov FM