ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noul și vechiul se întâlnesc la Muzeul de Artă Brașov

Publicat: sâmbătă, 28 Octombrie 2023 , ora 16.17
Sursa foto: Facebook / Muzeul de Arta Brașov
Sursa foto: Facebook / Muzeul de Arta Brașov

Noul și vechiul se întâlnesc în cea mai proaspătă expoziție de la Muzeul de Artă Brașov, una care îmbină bijuteria contemporană și arta plastică.

Expoziția "Ecouri ale prestigiului" aduce în fața vizitatorilor 11 tablouri din colecția Muzeului, ce prezintă personaje din secolele trecute, care poartă podoabe specifice vremurilor lor, și mai multe bijuterii reinterpretate de către 5 artiști câștigători ai concursului de design de bijuterie contemporană "Timeless Jewelry", lansat de Muzeul de Artă.

"Expoziția contextualizează puțin istoria bijuteriei prin tablourile prezentate și povestea continuă. Cumva, patrimoniu este sursă de inspirație, dar și o poveste în continuă transformare. Ce este inedit la această expoziție este partea în care patrimoniul nu este ceva închis în depozite sau, pur și simplu, expus în muzee, ci este ceva în continuă transformare, ceva care ne face ne gândim la moștenirea noastră culturală și ne inspiră în fiecare zi", ne-a spus managerul instituției, Bianca Bălșan.

Una dintre cei 5 câștigători este Diana Toboșaru, care a creat două seturi de broșe și cercei:

"Eu m-am oprit la portretul Anei Closius, mai exact la broșa pe care o poartă, care se numește sevinie și am realizat la rândul meu două broșe, una mai mare, una mai mică, împreună cu o pereche de cercei. Materialul este argint patinat și este realizat cu tehnica cerii pierdute dintr-o ceară japoneză. Este o ceară care se încălzește în palmă ca poți să-i dai formă și reușește dea aceste texturi mai neobișnuite. Încălzind-o în palmă, e ca și cum ai transmite un pic din energia ta, ca și cum i-ai fi dat viață și, ulterior, se toarnă în metalul pe care-l alegi".

Ceilalți patru artiști câștigători ai concursului sunt: Simona Gîrbou, Veronica Opriș Angelescu, Mădălina Tudor Rădulea și Daniel Tudor.

Expoziția "Ecouri ale prestigiului" este realizată în cadrul proiectului cu același nume, inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Brașovenii o vor putea vedea până în data de 28 ianuarie 2024.

Adina Chirvasă