Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul, în istoria Radiodifuziunii Române

Publicat: miercuri, 1 Noiembrie 2023 , ora 12.07
Sursa foto: radioromaniacultural.ro
Sursa foto: radioromaniacultural.ro

Istoria radioului românesc are un capitol separat în județul Brașov. La Bod, mai exact, locul în care însuși părintele „radioului modern”, Guglielmo Marconi, a venit, pentru a vedea unde va fi amplasat emițătorul inventat de el. Cel cu care, în 1 ianuarie 1936, începea emisia radioului din Transilvania.

“În România, în 1931 se ridică prima dată problema implementării unui post de radio în Transilvania. Se fac demersuri la diverse comisii internaționale. În aprilie 1933 are loc o conferință internațională la Lucerna, în cadrul căreia România obține o anumită frecvență pe care putea emite. Se fac tot felul de testări cu privire la locul amplasării acestei stații. Inițial, s-a decis în zona Țării Bârsei - Feldioara, dar proprietarii terenurilor nu au fost dornici să vândă și s-a identificat ca o locație optimă zona actuală a localității Bod Colonie, deoarece era un teren mlăștinos, care prezenta și avantaje tehnice cu privire la captarea și emiterea undelor. Între timp venise personal chiar Marconi, Guglielmo Marconi”, a precizat Lazăr Attila, profesor de istorie și fiu al Bodului.

Practic, Bodul a avut a doua stație de acest gen din lume, după Londra, de unde venise Marconi. Și a devenit localitatea de unde au fost difuzate comunicările importante ale autorităților.

“La Bod s-au emis către populația Transilvaniei decizii de maximă importanță, decizii precum cea din 30 august, în urma deciziei de la Viena, cu privire la cedarea Transilvaniei de Nord, discursul lui Mihail Manoilescu a fost transmis în direct. S-a întâmplat și un fenomen atunci. A fost pentru prima dată întreruptă emisia, deoarece după discursul domnului Manoilescu, radioul, timp de 10 minute, a emis sunete ale clopotelor bisericilor din Transilvania, ca protest. După 10 minute de emisie s-a primit ordin din partea Casei Regale de a înceta emisia”,
a mai spus Lazăr Attila.

Tot de aici a fost transmis și discursul Regelui Mihai de la momentul 23 august 1944, dar și momentul 30 decembrie 1947, când România este proclamată Republică Populară.

Pentru localnici, este mândrie și acum, deși în anii regimului comunist, lucrurile stăteau altfel, ne-a mai povestit profesorul de istorie.

“Îmi aduc aminte, eram copil în anii 80 și accesul era limitat, inclusiv în curtea stației de radio, cu pază militarizată. Chiar dacă mergeai în vizită la cineva, trebuia să obții un acord intern sau dacă avea musafir, trebuia anunțat în prealabil. A existat și un handicap pe care noi, localnicii din Bod, l-am resimțit, în sensul că în anii 80, la noi, la Bod, foarte greu se recepționa Radio Europa Liberă, deoarece la orele de difuzare a acesteia erau foarte puternice bruiajele. Deci antenele erau folosite și pentru a obstrucționa posibilitatea informării din alte surse”, a adăugat Lazăr Attila.

Astăzi, povestea radioului public continuă cu postul local Radio România Brașov, care emite, începând cu 1 martie 2019, pe 93.3 FM.

Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM

Adina Chirvasă