Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Șefii de spitale anunță blocaj din cauza ordonanței care stopează investițiile

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2023 , ora 11.04
Foto: Arhivă Radio România Actualități
Foto: Arhivă Radio România Actualități

Managerii spitalelor din Capitală atrag atenția că sumele alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna decembrie sunt ridicole și spun că Ordonanța 90 îi afectează extrem de mult pe final de an, potrivit News.ro. Spitalul Colțea are alocată suma de 100 de lei de la CNAS, pentru luna decembrie 2023.

Îmi este teamă că s-ar putea produce un blocaj în sistemul medical (…) Teama mea este că vom pune în dificultate diagnosticarea și tratarea pacienților, pentru că povesteam și acum ceva timp despre ideea că nu numai diagnosticarea și tratarea pacientului este importantă, ci și condițiile hoteliere. Asta este una dintre temerile noastre. Pacienții vor ajunge ca în perioada de pandemie să se sperie de spitale, să nu mai vrea să ajungă la spitale. Și așa a fost destul de greu, după perioada pandemică, să reluăm circuitul pacienților”, a declarat dr. Bogdan Furtuna, managerul Spitalului Clinic Colțea din București, joi seară, la Medika TV.

Acesta afirmă că ”a pus deoparte bani albi pentru zile negre” pentru a putea rezolva anumite situații din spital.

La Spitalul Colțea e o situație puțin diferită față de ceea ce se întâmplă acum la nivelul sistemului sanitar, pentru că am pus bani albi pentru zile negre deoparte. Toate acordurile-cadru și licitațiile le-am făcut la începutul anului și acum putem merge, până la finalul anului, pe contractele pe care le avem deja în derulare. Cea mai mare problemă pe care o identific este ceea ce vom primi și încasa de la CNAS, dacă sumele care sunt transmise inclusiv pe site-ul CNAS sunt acelea. Sperăm cu toții să nu ne împotmolim aici pentru că vorbeam mai devreme cu un coleg care îmi spunea că are alocat 300 de lei sau 400 de lei pentru luna decembrie și i-am spus că se poate și mai rău, cu 100 de lei. Pentru luna decembrie, suma alocată pentru Spitalul Colțea este de 100 de lei de la CNAS”, a mai adăugat Fortuna.

Dr. Liviu Oltean, managerul Spitalului Clinic Colentina din București, a explicat și el că Ordonanța 90 privind reducerea unor cheltuieli afectează sistemul medical.

Situația este la fel ca în toată țara, suntem și noi sub incidența Ordonanței 90, lucru care ne afectează extrem de mult pe absolut toate articolele care privesc sănătatea, pe reparații curente, pe obiecte de inventar etc. În momentul acesta există un blocaj, din păcate, unde beneficiarul direct al actului medical, pacientul, are de suferit. (…) Suntem pregătiți pe termen scurt, avem pregătite resursele materiale pentru asigurarea de bunuri salariale care sunt la fel de importante, însă suntem într-un impas în momentul acesta”, a declarat Dr. Liviu Oltean la Medika TV.

Îngrijorat de această situație este și Andi Nodiț, manager la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.

Situația este una destul de îngrijorătoare. Pentru luna noiembrie, din necesarul de finanțare pe care trebuia să îl primim de la CNAS, pentru activitățile prestate în luna anterioară, am primit o treime, adică undeva la 3,3 milioane lei. Cu acești bani vom reuși să achiziționăm medicamente și materiale sanitare și cam atât, nu vom reuși să facem angajamentele medicale aferente lunii în curs sau mai pe românește contractele de prestare a serviciilor de către furnizori pentru hrană, pază, sistem informatic etc. Suntem în periocol să nu putem să asigurăm aceste servicii esențiale și nici banii pentru medicamente și materiale sanitare nu sunt nici pe departe suficienți până la finalul lunii noiembrie. Iar pe decembrie, cum dealtfel s-a întâmplat și în alți ani, avem alocată o sumă de 300 de lei”, a precizat Nodiț.

Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM

Nu pierde niciodată o emisiune importantă, o melodie preferată sau cele mai recente știri.

Descarcă acum aplicația Radio România și te poți bucura de posturile de radio preferate oriunde și în orice moment!

Aplicația Radio România este disponibilă atât în AppStore, cât și în Google Play



 

Marian STOICA