ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Plafoane la plățile în numerar

Publicat: marți, 14 Noiembrie 2023 , ora 15.17
Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică au, din 11 noiembrie, plafoane la folosirea numerarului. 

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov a explicat care sunt aceste plafoane atunci când se efectuează încasări sau plăți în numerar. 

„Încasări în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, încasări efectuate de către magazinele de tipul Cash & Carry de la persoanele care se regăsesc la articolul unu, aliniat unu, din legea 70 pe 2015, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană, plăți în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei per persoană, dar nu mai multe un plafon total de 10.000 lei pe zi, plăți către magazinele de tipul Cash & Carry în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei, plăți din avansul spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGRFP Brașov, Oana Gonțea.

Ordonanța interzice și încasările fragmentare în numerar, în cazul în care totalul acestora depășește plafonul zilnic. Părțile pot plăti sau încasa în numerar până la atingerea plafonului, iar restul sumei se poate plăti cu instrumente de plată fără numerar. Operațiunile între persoanele amintite și persoane fizice trebuie să se încadreze în plafonul de 10.000 de lei zilnic. Încasările și plățile prin intermediul instituțiilor din alte state membre UE pot fi de cel mult 50.000 de lei pe zi. Persoanele stabilite prin ordonanță nu pot avea în casierie, la finalul zilei, mai mult de 50.000 de lei.
Sorin ȚÎRCĂ