ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Peste 1.500 de pacienți cu boli cronice din județul Brașov au beneficiat, în ultimii 2 ani și jumătate, de servicii gratuite de îngrijire paliativă

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2023 , ora 20.01
Sursă foto: SRR
Sursă foto: SRR

Peste 1.500 de pacienți cu boli cronice progresive, copii și adulți din peste 270 de localități defavorizate din județele Brașov, Alba, Giurgiu, Ilfov, Bihor și Bacău au beneficiat în ultimii 2 ani și jumătate de servicii gratuite de îngrjire paliativă, grație proiectului PALcomunitate, finanțat prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare Locală.

Promotorul proiectului este fundația HOSPICE Casa Speranței, iar partenerii implicați în implementarea sa sunt Consiliul Județean Brașov, Asociația Lumina din Bacău, Hospice Eliana din Alba și Hospice Emanuel din Oradea. Pe parcursul derulării proiectului, echipele formate din medici, asistenți medicali, asistenți sociali, kinetoterapeuți, psihologi și consilieri spirituali au realizat aproape 26.000 de vizite de îngrijire în casele pacienților din zonele rurale sau din orașe mici.

Amănunte ne oferă coordonatoarea proiectului PALcomunitate, Petruța Anania:

Acest proiect a adus posibilitatea aceasta de a crea un model integrat de colaborare între serviciile de îngrijire paliative de bază și serviciile de îngrijire paliative specializate, iar acest proiect a făcut posibilă deplasarea noastră, ca și echipe, în localități rurale defavorizate, sub 20.000 de locuitori. Atât în ceea ce privește activitatea Hospice Casa Speranței, dar și a partenerilor, și aici vorbim de pacienți care locuiesc la 70-100 de kilometri, care nu au acces la servicii medicale și cu atât mai mult la servicii de îngrijire paliativă. Cred că acest proiect a făcut diferența în viața acestor oameni și în viața familiilor lor și ne bucurăm că am putut să arătăm că fiecare pacient este valoros, până în ultima clipă a vieții sale”.

Pe lângă îngrijirea la domiciliu, pacienții au beneficiat de mii de consultații în ambulatoriile de specialitate, consiliere telefonică permanentă, participări la activități în centre de zi și în 8 tabere terapeutice. În centrele Hospice din Alba și Oradea au fost deschise în cadrul proiectului două noi ambulatorii de îngrijiri paliative. 170 de profesioniști și peste 100 de membri din comunitățile vizate au fost instruiți în paliație în decursul proiectului.

Proiectul PALcomunitate a beneficiat de un grant în valoare de peste 2 milioane de euro, oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare Locală.

Adina CHIRVASĂ