Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Prima ediție a competiției de șah între nevăzători și persoanele tipice a avut loc la Brașov

Publicat: sâmbătă, 25 Noiembrie 2023 , ora 16.34
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Prima ediție a competiției de șah între nevăzători și persoanele tipice a avut loc astăzi, la Brașov. Peste 80 de persoane s-au înscris, în total, la "Cupa Bastonul Alb".

Reprezentantul Asociației Bastonul Alb, Costică Marghidan, ne-a dat detalii:

"Ideea de bază este incluziunea. Incluziunea înseamnă facem lucruri împreună cu ceilalți, nu așteptăm doar discriminare pozitivă și lucruri care fie în avantajul nostru apriori. Sigur, avem nevoie de puțin ajutor, de adaptare a tablei și a ceasului. Ceasul este cu voce. Tabla e cu orificii în care se înfig piesele ca nu le dărâmăm când punem mâna pe ele, dar în rest, regulile jocului sunt la fel. Pierdem, câștigăm, facem egal împreună cu ceilalți, ne supărăm, ne bucurăm. Asta e ideea, facem aceleași lucruri pe care le fac și persoanele obișnuite".

Competiția, parte a proiectului "Călătorie spre incluziune", a fost structurată pe cinci categorii. Avem informații de șa managerul de proiect, Alexandra Lupu:

"Avem cinci tipuri de premii, clasamentul general, persoanele cu dizabilități, fete, copii 6-10 ani și nelegitimați. Pentru persoanele cu dizabilități, spune este esențială comunicarea, dar și participarea la astfel de evenimente în care există interacțiune între persoanele cu dizabilități și tipici, schimbe idei, schimbe păreri și e foarte, foarte important genul acesta de activitate incluzivă, în care se simtă integrați și acceptați în societate".

Alex joacă șah de 3 ani, deși nu a văzut fizic nicio tablă. Însă pentru el e o bucurie, mai ales că a învățat să joace și pe laptop:

"M-a ajutat domnul Costi foarte mult, el m-a învățat joc. A avut un centru pentru copii cu dizabilități și acolo am învățat și mi-a plăcut foarte mult de prima dată și de atunci joc și pe laptopul meu acasă și joc și mereu cu el. Îmi place foarte mult, ador acest sport".

Pentru persoanele tipice, a juca șah cu nevăzători poate fi o provocare, ne-a spus și Darius.

"Mi se pare foarte interesant, deoarece, chiar dacă nu vede în multe situații, poate fi mai atent pentru nu are distrageri. Poate fi probabil mai bine pregătit. E o provocare, da, și pentru mine și pentru el".

Competiția a fost organizată de Asociația Bastonul Alb, împreună cu Fundația Comunitară Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și ACS Paralimpic Buzău și a avut și premii pentru câștigători.
Adina Chirvasă