Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Pârtiile din Poiana Brașov ar putea fi deschise în 30 noiembrie

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2023 , ora 15.12
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov

Actualizare:

Vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă! Din 30 noiembrie se deschid pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvaru și cele pentru începători, anunță municipalitatea brașoveană.

O altă veste bună este „Miercurea brașovenilor”, o facilitate doar pentru cei cu domiciliu în Brașov.

Mai exact, localnicii vor beneficia miercuri de 50% reducere pentru cartela de o zi sau de 4 ore din momentul cumpărării, dar și pentru cartelele de la orele 11.00, 13.00 și 14.00, a anunțat primarul municipiului, în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Local.

Facilitatea a fost propusă de primarul Allen Coliban.

În ședință, însă, liberalii au propus un amendament care să cuprindă zilele de marți și joi, cu o reducere mai mică.

„Amendamentul era cu «în fiecare zi de marți și joi, schiorii cu domiciliu în municipiul Brașov vor beneficia de o reducere de tarif de 40% la aceleași produse»”, a spus consilierul Local Cătălin Anton.

Primarul a precizat că instalațiile de transport pe cablu sunt deținute în majoritate de firma Ana Teleferic, municipalitatea fiind proprietară doar pe 2 telescaune, Ruia și Lupului.

Edilul a susținut că amendamentul poate fi aplicat doar pe pe cele două instalații, dar pe celelalte ar trebui plătit tarif întreg, pentru că nu poți impune operatorului privat un anumit tip de gratuitate:

„Astfel de propuneri nu au o justificare și o fundamentare economică. Nu ați venit cu un studiu de impact. Cât ar afecta veniturile? Pentru că aceste instalații, chiar dacă vi se pare că funcționează indiferent de numărul de schiori, ele produc niște costuri, costuri care trebuie acoperite din încasări, încasări pe care le împărțim echitabil și, conform protocolului de colaborare, cei doi proprietari de instalații pe cablu”.

Ioan Rufa, reprezentantul firmei care administrează transportul pe cablu a explicat că o asemenea variantă ar aduce pierderi foarte mari.

„Am avut weekenduri în care nu am avut grad de ocupare, fiindcă a fost timp urât sau a bătut vântul, a fost ceață. Când avem timp bun, nu știu, din 100 de zile, cât prognozăm noi, probabil că o să fie 50 de zile timp foarte bun. În momentul ăla nu mai contează că este nici marți, nici miercuri, nici weekend. Atunci este supraaglomerat. Cum ar suna: «E timp urât și n-avem clienți. Veniți voi, brașovenii și ocupați-ne». Nu sună bine. Nu putem să facem treaba asta. Și atunci, în cele 40 de zile de vârf, când toată lumea vrea să vină, fiindcă e timp frumos, în condiții bune de schi, revin, pentru noi o calculez ca o pierdere. O zi e o pierdere pe care ne-o asumăm, ca și parteneriat, dar două zile este foarte mult”.

Când a fost supus la vot, amendamentul nu a fost aprobat, astfel că s-a revenit la propunerea inițială cu miercuri zi pentru brașoveni la schi.

În altă ordine de idei, după ce Guvernul a decis creșterea TVA la transportul pe cablu, de la 5% la 19% începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele vor fi mai mari de anul viitor. Creșterea totală, având în vedere și rata inflației și indicele de consum, va fi de aproximativ 17%, față de sezonul trecut.

.................

Știrea inițială:

Vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă! La începutul lunii decembrie ar putea fi deschise pârtiile din Poiana Brașov.

Anunțul a fost făcut de primarul Allen Coliban, în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Local, care a mai spus că de săptămâna viitoare, brașovenii vor avea parte și de o facilitate la tarife, care a fost aprobată astăzi, după dezbateri prelungite în cadrul ședinței de plen.  



Adina Chirvasă