Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Pianistul Radu Lupu va primi post-mortem titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Brașov”

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2023 , ora 18.10
Sursa foto: Facebook / Filarmonica Brașov
Sursa foto: Facebook / Filarmonica Brașov

Pianistul Radu Lupu va primi post-mortem titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Brașov”, au decis aleșii locali, în ședința de plen încă în desfășurare.

Propunerea a aprținut primarului municipiului Brașov, Allen Coliban, care a motivat acest lucru prin faptul că artistul „a plasat Municipiul Brașov în sferele de elită mondială a muzicii clasice”.

Radu Lupu s-a născut la Galați, în 30 noiembrie 1945, și-a petrecut copilăria și adolescența la Brașov, a început să ia lecții de pian de la vârsta de 6 ani, iar la 12 ani a susținut primul său concert public, unde a cântat propriile-i compoziții.

A absolvit Școala Populară de Artă din Brașov, a fost elev al Liceului ,,Andrei Șaguna’’ din Brașov, iar în 1961, a câștigat o bursă la Conservatorul din Moscova.

Cariera sa înseamnă numeroase premii, dar și evoluții alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii.

În 2016, a fost distins de regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, conform unui anunț publicat la vremea respectivă de Institutului Cultural Român.

Radu Lupu s-a stins în aprilie 2022.

Adina Chirvasă