ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Documentare creative, săptămâna aceasta, la Brașov

Publicat: marți, 5 Decembrie 2023 , ora 11.21
Foto: Facebook / District HUB
Foto: Facebook / District HUB

Marți și joi, brașovenii se vor putea bucura de două filme documentare creative: „Chemarea lui Pongo” și "Dilema Sfântă". „Chemarea lui Pongo” îl are ca erou pe Ștefan Pongo și vorbește despre problematica romilor și nu numai în Cehia, țara de origine a eroului, dar și în alte țări europene. Filmul va putea fi vizionat marți, 5 decembrie, de la ora 18:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Cineasta Laura Căpățână ne oferă detalii:

"El a emigrat cu familia sa, în urmă cu 15 ani, din Republica Cehă, în Marea Britanie, pentru a se proteja de discriminare rasială. Între timp, copiii au absolvit școala. Familia se descurcă foarte bine, însă sentimentele de ură din vechea țară continuă ajungă la Ștefan chiar și dincolo de granițe. Când președintele ceh Zeman susține, într-o dezbatere televizată, romilor le este teamă de muncă, Ștefan le cere altor romi să-i transmită pe rețelele de socializare fotografii cu ei înșiși lucrând. Astfel, Ștefan devine o figură cunoscută în media, strângând mii de fotografii și începe creeze vloguri, organizează demonstrații antirasiste".

Despre film, discriminare, grupuri marginalizate, incluziune, dar și despre rețete de succes vor vorbi Florentina Tituleac, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 5 din Săcele, cartierul Gârcini și profesorul Adrian Sandu, vicepreședinte District Hub. DOAMNA, cum este numită Florentina Tituleac, este profesor MERITO 2021 și a fost decorată de președintele României, Klaus Johannis cu „Meritul pentru Învățământ în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai înalte distincții care există în țara noastră pentru cadrele didactice.

Joi, 7. decembrie, de la ora 19:30 la Cinema Modern va fi proiectat „Dilema Sfântă“, un documentar intim și onest, care pune discret în discuție regula celibatului pentru preoții catolici. Din nou, Laura Căpățână:

"Ca orice preot, Robi este dedicat lui Dumnezeu și slujirii comunității. În același timp, el este dedicat și soției sale, cu care are trei copii, așa acum se confruntă cu o alegere foarte dificilă pentru el. Filmul spune povestea despre relația dintre vocația spirituală și iubirea interzisă în lumea catolică".

Documentarul va fi proiectat în cadrul SETbv, primul festival de știință, educație și tehnologie din Brașov, care, în perioada 19 octombrie - 8 decembrie 2023, aduce opt evenimente, workshop-uri, conferințe, paneluri, proiecții de film și spectacol de teatru în diferite spații din oraș.

Radio România Brașov