ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

S-a dat startul programului pilot de sigilare gratuită a molarilor de 6 ani pentru copiii din clasele pregătitoare din oraș

Publicat: marți, 5 Decembrie 2023 , ora 12.54
Începând de ieri, părinții își pot programa on-line copiii, pentru procedura gratuită „sigilarea molarului de 6 ani” care va fi realizată la cabinetul stomatologic din incinta Colegiului Tehnic Transilvania Brașov. 

Asta în cazul în care nu există cabinet stomatologic în școala în care învață. Pentru înscriere trebuie accesată aplicația de pe pagina Direcției de Asistență socială Brașov, partener în proiectul „Dinți sănătoși, Zâmbet frumos”, alături de Colegiul Medicilor Stomatologi. 

Ce beneficii are această procedură ne-a spus președintele Colegiului Medicilor Brașov, dr. Mihaela Albu: „Sigilarea premolarilor și a molarilor, în general, este o metodă profilactică în care prevenim apariția cariei dentare. Atunci când sigilezi un dinte, îl izolezi, îl decontaminezi, îl pregătești pentru sigilare, pui un compozit fluid în șanțul respectiv. Polimerizezi cu lampa foto și urmărești dacă ocluzia copilului a rămas nemodificată. Este o metodă foarte simplă, o considerăm non-invazivă, în schimb cu beneficii uriașe, colosale pentru viitorul dintelui. Sigilarea nu este pe viață. Sigilarea are un timp în care rezistă 2 ani, 2,5 ani, în funcție de obiceiurile copilului”. 

Directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu, a precizat cum se desfășoară programul: „Dacă părintele își de acordul, în oricare dintre cele trei unități de învățământ unde sunt înscriși copiii din clasa pregătitoare, aceștia vor fi prezenți în cabinetul stomatologic în timpul orelor, iar la celelalte cabinete vor fi rogramări și părintele va fi însoțitorul copilului pentru a se putea prezenta la o evaluare inițială. După această evaluare se va face un plan de tratament, de intervenție și medicul va spune dacă se impune sau nu se impune procedura de sigilare”. 

Ideea proiectului a pornit de la consilierul local Alexandra Crivineanu, care a punctat: „Am făcut propunerea Executivului, Primăriei și tuturor celor implicați privind inițierea unui proiect de hotărâre ce constă în acordarea unor tichete valorice ajutor financiar copiilor din familii defavorizate pentru a avea acces la tratamente stomatologice gratuite, respectiv la montarea de aparate ortodontice. Am avut o serie de întâlniri cu Colegiul Medicilor Stomatologi, dar și cu specialiștii din Direcția de Asistență Socială. Am ajuns la concluzia că proiectul ar fi mai bine aplicat copiilor care au împlinit vârsta de 6 ani pentru sigilarea molarului de 6 ani”. 

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 2.500 de copii înscriși în clasa pregătitoare, în școlile din municipiul Brașov.
Radio România Brașov