Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Peste 80 de accesorii impresionante pot fi admirate în cadrul expoziției "Lumea mărgelelor", de la Muzeul Civilizației Urbane

Publicat: luni, 11 Decembrie 2023 , ora 10.53
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov
Peste 80 de accesorii impresionante sunt cele ce formează cea mai nouă expoziție de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

„Lumea mărgelelor” prezintă o incursiune în lumea bijuteriilor și arată cum mărgelitul este dus la nivel de artă.
Piesele sunt create de 19 expozante, fiind atât compoziții originale, dar și coliere de inspirație etnică sau istorică.

Muzeograful Oana Țigănuș ne-a oferit mai multe detalii:

"Aceste piese sunt inspirate din cultura cucutenilor, e cultura Vlădeasa, dar mergem cu această inspirație până în anii 20, moda Charleston, avem o piesă de influență orientală, dar și piese moderne le putem spune de artă contemporană".

Piesele, realizate din mărgele Miyuki și pietre semiprețioase, au fost lucrate de membre ale grupului „Lumea mărgelelor”, creat în 2020, și care reunește aproape 2000 de pasionate ale acestor bijuterii. Tehnicile folosite sunt diverse, însă toate au în comun multe ore de lucru.

De exemplu, colierul Nina, creat de Marcelia Gherheș, ar fi însemnat o muncă de o lună, cu 12 ore de lucru zilnic. Însă „mărgelanbele”, așa cum își spun membrele grupului, lucrează la aceste piese în timpul liber, astfel că o bijuterie poate necesita luni la rând de muncă.

"Colierul se numește Nina pentru că Nina a chemat-o pe bunica mea. Piesa centrală este un desen al unui goblen lucrat și cusut de bunica mea. Am respectat culorile trandafirului și a frunzelor și tot doar că este cusut cu mărgele în tehnica squerstece. Folosim pietre semiprețioase. Aici de exemplu este un turcoaz. Restul mărgeluțelor, unele pot fi chiar cehești, dar majoritatea sunt toho-japoneze sau Miyuki, tot japoneze, deci sunt de cea mai înaltă calitate. Eu aș spune că aurul știe să-l poarte toată lumea. Ca să porți o bijuterie lucrată manual trebuie să știi să ai o anumită personalitate, nu știe să o poarte oricine", a precizat Marcelia Gherheș.

Expoziția poate fi admirată până la sfârșitul lunii februarie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.
Radio România Brașov