Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Petiție online pentru cumpărarea hanului de la Pietrele lui Solomon

Publicat: luni, 11 Decembrie 2023 , ora 17.48
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Hanul de la Pietrele lui Solomon trebuie cumpărat, reconstruit și redat brașovenilor fix așa cum a fost în trecut - restaurant, loc de popas și de socializare. O spune primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, care a și inițiat o petiție online în nume propriu în acest sens.

Asta deoarece consilierii locali i-au respins de mai multe ori propunerea de achiziție a obiectivului.

„Vreau să repunem în valoare acest obiectiv, aceste obiective care sunt importante pentru memoria orașului, nu doar pentru memoria cartierului Șchei, să redevină obiective pe harta Brașovului. Cum va deveni hanul de la Pietrele lui Solomon parte a domeniului public? printr-o achiziție, care are la bază o negociere făcută printr-un raport al unui evaluator independent. De ce e important să facem această achiziție? Pentru că odată cu hanul rezolvăm încă două probleme majore. Toată partea aceasta de parcare și giratoriu sunt proprietate privată la ora actuală și am avut un litigiu cu proprietarul, noi, Primăria Municipiului Brașov, iar proprietarul a câștigat în instanță. De asemenea, parte din fondul forestier de pe dealurile de aici face parte din același număr cadastral. Prin urmare, prin această achiziție rezolvăm o problemă forestieră, întregim fondul forestier, rezolvăm o problemă de proprietate și de infrastructură cu tot ceea ce ține de parcare și de trama stradală. Trebuie să-l reconstruim, să îl punem în valoare și să îl oferim brașovenilor”, a spus primarul Allen Coliban.

Petiția are aproape 200 de semnături în câteva ore de când a fost lansată și poate fi accesată AICI.

În prezent, Hanul de la Pietrele lui Solomon este o ruină, mai are doar un perete în picioare. Se mai vede pe el mozaicul cu regele Solomon, în jurul căruia s-au născut mai multe legende și care a inspirat, de altfel, și stema Brașovului.

Popas pentru toți turiștii care mergeau spre Pietre sau Poiană, dat fiind că era singurul din zonă, clădirea a devenit ulterior „casă" pentru oamenii străzii. Însă, nivelul de degradare a crescut atât de mult, încât și aceștia s-au retras.
Adina Chirvasă