ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Casa Barac, renovată de Muzeul Prima Școală Românească

Publicat: marți, 12 Decembrie 2023 , ora 15.55
Al treilea an în care Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului - Prima Școală Românească derulează proiecte de protejare a patrimoniului din fonduri locale a însemnat o accelerare substanțială a eforturilor Bisericii Sfântul Nicolae și muzeului și, mai ales, ale autorităților locale. 

În primii doi ani, muzeul de beneficiat de fonduri din partea Consiliului Județean, dar de această dată și Primăria Brașov s-a alăturat proiectului, astfel că suma de care a beneficiat muzeul a crescut foarte mult și a putut fi adusă la normalitate casa protopopului Iosif Barac, construită acum aproape două secole. 

„Ce s-a întâmplat aici? Efectiv am zugrăvit, am recondiționat podeaua, am scos-o la lumină, am reparat caloriferele sau le-am înlocuit acolo unde au fost defecte. Geamurile au fost reparate, au fost revopsite în așa fel încât să se păstreze tonul, să se păstreze specificul clădirii”, a declarat preotul Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Prima Școală Românească.

Consiliul Județean Brașov este un partener de nădejde în eforturile muzeului. „Am venit parteneri la acest obiectiv și, sincer să fiu, sunt încântat de faptul că văd că sumele alocate se văd, în sensul că această clădire, care până nu de mult arăta foarte rău, în condiții destul de precare, astăzi este amenajată, organizată de așa marieră încât să poată fi numită un depozitar al unui patrimoniu cultural inestimabil, pe care Brașov-ul îl are”, a menționat președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban.

Între obiectele salvate se află și singurul volum antum al lui Andrei Mureșianu, în care apare și poezia Un răsunet, pe versurile căreia a fost compus imnul României, precum și manuscrise de o mare valoare, precum hrisoave domnești sau icoane. O parte extrem de impotrantă din proiect este salvarea patrimoniului de carte veche al Colegiului Andrei Șaguna, care fusese adusă la muzeu, dar nu mai era de găsit. Aceasta numără aproximativ 45.000 de volume și a fost în pericol să se piardă. 

„Am ajuns la angajat al muzeului Bisericii Sfântului Nicolae în anul 2011, când am constatat că suntem foarte aproape de un dezastru în ceea ce privește colecția de carte veche a liceului Andrei Șaguna și am plecat pe urmele acestui fond dispărut de carte. Ele au fost găsite într-un beci în orașul Râșnov. De acolo au fost aduse, tratate cu raze gama în cadrul Institutului de Fizicatomică de la Măgurele”, a punctat Custodele Muzeului Prima Școală Românească, Ion Cornea.

De anul viitor, preotul Sebastian Pârvu își dorește să demareze lucrările și la anexa clădirii renovate în acest an. Anexa are, însă, probleme mult mai complexe, astfel că este nevoie de un proiect și de fonduri mai substanțiale.
Radio România Brașov