Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ralph Brașov, marea câștigătoare a primei ediții a Campionatului Național de baschet în fotoliu rulant

Publicat: marți, 19 Decembrie 2023 , ora 14.17
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

Ralph Brașov este marea câștigătoare a primei ediții a Campionatului Național de baschet în fotoliu rulant, turneu la care au luat parte 6 formații din țară.

Cu o poveste de viață specială, componenții echipei au oferit un exemplu întregii societăți și au arătat tuturor că persoanele cu dizabilități pot avea succes în sportul de performanță.

Cele 6 ore petrecute săptămânal în sala de antrenament nu au fost în zadar, iar satisfacția a fost pe măsură.

Petru Pungă, antrenorul campioanei României la baschet în fotoliu rulant ne-a spus ce a însemnat această performanță:

“Pentru mine, personal, înseamnă totul, rodul a 12 ani de antrenamente intense. (...) Seriozitatea de care echipa a dat dovadă, faptul că am fost foarte uniți. Ne-am dorit toți, în egală măsură, să câștigăm acest trofeu. Cred că munca asiduă, antrenamentele intense pe care le-am avut și-au spus cuvântul”.

Ovidiu Ciobotaru este component al echipei din anul 2018. A reușit să slăbească 70 de kilograme cu ajutorul sportului. A participat la mai multe competiții interne și internaționale.

“Am ajuns în scaun rulant în urma unui accident de muncă, cădere de la înălțime, de la 12 metri, într-un buncăr. La Spitalul Județean am fost infectat cu două bacterii care mi-au ros oasele și carnea. Am luat decizia să-mi amputez piciorul. (...) În 2016 m-am apucat de sport. Fiind gras, am dorit să slăbesc, iar acum am 70 de kilograme”, a precizat Ovidiu Ciobotaru la Radio România Brașov.

Sorin Alexandru Pară trage un semnal de alarmă și roagă autoritățile să se implice mai mult în sprijinirea persoanelor cu dizabilități:

“În țările dezvoltate, cum ar fi Franța, Germania, Spania, Anglia se investește foarte mult în sporturile pentru persoanele cu dizabilități. (...) Turcia are 146 de echipe de baschet finanțate, au salarii (...) Primăria Brașov să ne susțină și Consiliul Județean. Instituțiile statului să ne susțină să continuăm (...) Avem nevoie de persoane cu dizabilități care să se antreneze alături de noi și să mărim echipa”.

Veronica Mîndrescu este profesor universitar și antrenoarea voluntară a echipei Ralph Brașov din anul 2016.

A pregătit echipa și la handbal în scaun rulant, acolo unde a participat la două Campionate Europene și unul Mondial.

“Ei sunt niște oameni speciali. Ei există la nivel național, sunt într-un număr foarte mare. Nu putem face abstracție de ei. Trebuie să-i scoatem din casă prin promovarea mișcării, a sportului, a oricărui tip de mișcare. Înafară de alimentație și medicamentație să cunoască și altceva. Socializarea se face doar prin sport”, a spus Veronica Mîndrescu.

Ralph Brașov are în componență 12 sportivi.

Cu înțelegerea conducerii Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea Transilvania echipa se antrenează, acum, în sala de sport de pe Colină.

Anul viitor, cei de la Ralph doresc să-și apere trofeul național, dar să obțină rezultate bune și la competiții internaționale.

Marian Stoica