ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

34 de ani de la izbucnirea Revoluției la Brașov

Publicat: joi, 21 Decembrie 2023 , ora 18.49
Foto: Radio România Brașov
Foto: Radio România Brașov

Au trecut 34 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și, deși sunt mai puțini, revoluționarii brașoveni sunt mai dezbinați ca niciodată.

Astăzi, la troița din fața Prefecturii Brașov au avut loc două ceremonii de depunere de coroane, ca urmare a faptului că revoluționarii ieșiți în 21 decembrie 1989 au acum două asociații. Una dintre ele este condusă de Ioan Demi:

"În loc facem unificare a mișcării revoluționare, suntem tot mai scindați, dar asta și din cauza faptului că, după cum știți, cei care ne-au condus pe vremuri sunt la pușcărie. Vorbim aici despre Maior Lazăr Dorin, Neagu Gheorghe, iar doi lideri ai revoluționarilor din Brașov, Mardare și Brenciu, sunt trimiși în judecată pentru a li se ridica certificatul de luptător cu rol determinant. E normal existe scindări".

Vicepreședinte în asociația pe care o conducea Ioan Demi, Gigi Neghină, este acum vicepreședinte al Asociației Brașovenilor Anticomuniști din 21 Decembrie 1989.

"În momentul în care orgoliile joacă un rol foarte, foarte important, atunci nu mai există partea de conciliere și înțelegere. E vorba de orgolii. Cine sunt eu, e asociația mea. Nu. Asociația este constituită din totalitatea membrilor care și-au dat consimțământul se înființeze o asociație și lucreze în acea asociație. Fără argumente personale și fără orgolii personale", a declarat Gigi Neghină. 

Președintele Valentin Paiu a rememorat evenimentele din acea zi, din urmă cu 34 de ani.

"În jurul orei 16.00 eram zeci, sute de oameni în zona respectivă și am auzit vin și cei de la ICA Ghimbav. Pe strada Lungă eram când se auzeau zvonurile vin, vezi Doamne, întăriri ale manifestării împotriva regimului. Aici erau plin de trupe de la Securitate și de la Armată, care păzeau Județeana de partid. Și a cam în jurul orei 16 și ceva atunci practic a fost un moment important pentru ziua de 21 decembrie", și-a amintit Valentin Paiu.

Consilierii locali au întrerupt ședința de plen și au participat la momentul festiv prin depunerea unei coroane de flori. Primarul Brașovului, Allen Coliban:

"Cred este normal și un semn de recunoștință față de memoria celor care au pierit atunci, în 22 decembrie, în 23 decembrie, la Brașov. Și totodată față de curajul tuturor celor care s-au ridicat împotriva regimului dictatorial. Gestul de normalitate, acela de a veni în mod simbolic, astăzi, la ora 16:00, când se împlinesc 34 de ani de când Brașovul s-a ridicat împotriva dictaturii Ceaușescu, în decembrie 1989".

Edilul șef al Brașovului spune că în primăvara anului viitor va începe construcția unui monument dedicat revoluționarilor, iar Parcul Eroilor de lângă Teatrul Sică Alexandrescu va fi reamenajat.

Sorin ȚÎRCĂ