ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Elevi dansatori de "Romana", la Casa Mureșenilor

Publicat: joi, 21 Decembrie 2023 , ora 19.57
Foto: Radio România Brașov
Foto: Radio România Brașov

Inventat de academicianul Iacob Mureșianu cu mai bine de un secol și jumătate în urmă, dansul "Romana" a prins din nou viață în ultimii ani. De această dată, la Muzeul Casa Mureșenilor, el a fost interpretat de elevi ai Școlii Gimnaziale Numărul 6 „Iacob Mureșianu” din Brașov.

Organizatorul evenimentului, muzeograful Cristina Seitz, ne oferă detalii:

"În curând vom avea o serbare de Crăciun, dansăm și colindăm în Salonul Mureșenilor, locul în care, în urmă cu 173 de ani, Iacob Mureșianu făcea primele repetiții pentru acest dans de societate brașovean. Dans care, în perioada recentă, este parte a unor cursuri de pedagogie muzeală. Asistăm, astăzi, la cel de-al 6-lea curs de dans, mai exact suntem la finalul celui de-al 6-lea curs adresat copiilor din ciclul primar".

Ca să ajungă să danseze atât de bine, elevii au repetat timp de trei luni, îndrumați de coregraful Cristina Rotundu, de la Opera Brașov. Profesorul Iacob Mureșianu a compus, în toamna anului 1849, elegantul dans de salon "Romana", bazat pe motive românești. Dansul de coloană "Romana" adapta, sub o formă avansată, figurile coregrafice ale unor jocuri populare românești precum Ardeleana, Hațegana, jocul bănățean Pe picior, Învârtita și Brașoveanca. 

Sorin ȚÎRCĂ